• Място на свободен дух и модерни решения

СИП Електронни медии


Настоящият 12.А клас винаги е имал артистичен профил. Както, между впрочем, често се случва с А-паралелките. В този клас разпознаваме хора на сцената, хора на перото... А подредената наскоро изложба на втория училищен етаж изненадващо за мнозина разкри и друго – хора на молива, на графичната рисунка. Шестокласничките Дениса Найденова и Яна Йотова направиха четири последователни интервюта - с Миглена Кънева, Емилия Атанасова, Йова Петкова и Стефан Стратев, на които зададоха едни и същи въпроси. Яна, също изкушена от рисуването, признава: „Беше много интересно и забавно. На мен много ми хареса и научих доста неща за изкуството”.

Миглена Кънева
Емилия Атанасова
Кога и как разбра за своята дарба?

Миглена: Започнах да рисувам, когато бях малка, а целенасочено развивам уменията си отпреди около две години.
Емилия: Беше в 3 клас. Една учителка която идваше да замества, ми казваше, че съм най-добра в рисуването и ме насърчаваше. Щастлива бях, когато продадоха първата ми рисука на ученически базар. И досега в първото ми училище, „Христо Ботев”, има мои неща.
Йова: Имам късмета да съм от род с даровити хора, някои от които са се посветили на изкуството. От малка много обичам да рисувам.
Стефан:  Някъде във втори клас разбрах, че мога да рисувам добре.


Йова Петкова
Стефан Стратев
Откъде черпиш идеи, какво те вдъхновява? Защо рисуваш точно тези картини? 

Миглена: Черпя идеи от филми и сериали. Рисувам точно тези картини, защото харесвам характерите на героите, а не само визията им. Вдъхновяват ме също хора, които вече са постигнали целите си, мотивирам се, искам да съм като тях.
Емилия: Черпя идеи от филмите. Картините, които рисувам, нямат определена тема, рисувам това, което ми хареса.
Йова: Вдъхновява ме красотата и се опитвам да запечатам това, което ми харесва, като го рисувам. Искам да го покажа на хората.
Стефан: Вдъхновява ме музиката. Това, което правя, са шаблони за татуировки. Аз самият имам 16 татуировки. Изненада ли се, когато видя картините си в коридора? Как се почувства? Хората харесаха ли рисунките ти?  

Миглена: Да, изненадах се. Беше приятна сутрин, когато ги видях в коридора на училището. Много хора дойдоха да ме поздравят.
Емилия: Да, определено. Преди време, като гледах рисунките на Цветелина Борджукова в училище, съм си мечтала някой ден да има и мои. Г-н Милко Тодоров ме изненада приятно с поканата за тази изложба.
Йова: Много се зарадвах и се почувствах горда със себе си и много щастлива. Мои преподаватели и съученици изказаха доста позитивни мнения.
Стефан: Не знаех, че рисунките ми са в училище, но не бях много изненадан, защото са показвани на разни места.  Как се усвоява графичната техника? 

Миглена: Важно е да се натрупа практика.
Емилия: Самоука съм. Графичната техника ми е интересна, защото е по-трудно да се изразиш само с черно и бяло, отколкото с много цветове.
Йова: В началото е нужна помощ, някой, който да ти покаже как да си движиш ръката. 
Стефан: Каквото ми идва, започвам да го рисувам, но не знам как съм усвоил техниката. В момента се уча да рисувам с бяло върху черен лист, това е по-трудно. Какво мислиш да правиш с дарбата си? Ще се занимаваш ли професионално с рисуване? 

Миглена: Бих искала да я развия. Ще кандидатствам в университет с рисуване и се надявам да успея.
Емилия: Все още не знам. Но с каквото и да избера да се занимавам, ще продължа да рисувам.
Йова: Искам да се занимавам професионално със сценично изкуство, но няма да изоставя рисуването.
Стефан: Искам да продължа да развивам своята дарба и да правя татуировки. Каква е рисунката, която рисуваш в момента? 

Миглена: Рисувам мъжко лице.
Емилия: Рисувам портрет на Ерол от едноименния сериал.
Йова: Рисувам портрет на Кърт Кобейн, вокалиста на рок групата „Нирвана”. Той ме вдъхновява със своята музика.
Стефан: В момента рисувам Илюзия - три лица ведно, преплитане на ангелското и дяволското.


Рисунки на Миглена Кънева

Рисунки на Емилия Атанасова

Рисунки на Йова Петкова
Рисунки на Стефан СтратевВъпросите зададоха
Дениса Танкова и Яна Йотова 
от 6.б клас,
СИП Електронни медии

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник