• Място на свободен дух и модерни решения

Заредена с младежки оптимизъм и европейски дух

Публикувано от Н. Генкова 28 април 2014
Европейските избори тази година са насрочени за 25 май. Тъй като около тази дата се вдигна доста шум, главно благодарение на тазгодишните абитуриенти в страната, то най-вероятно и вие сте чували за нея. Знаем ли обаче нещо повече за изборите на Европейски парламент? 

Всеобщото мнение в България е, че нашето място в ЕС е твърде малко, незначително и неравнопоставено на останалите, по-силни икономически страни членки. Може би именно поради тази причина около 70% процента от младите хора никога не са ходили на избори. От тази и много други статистически извадки става ясно, че младежите в България, а и не само, са твърде аполитични и незаинтересовани от управлението както на собствената си страна, така и на ЕС. Ако към това добавим и все по-зачестилата активност на движения, пропагандиращи евроскептицизъм, то европейската общност, изглежда, стои пред сериозно изпитание. Тук обаче въпросът не се свежда до това, да изтъкваме или отричаме определени политически формации и системи, точно обратното - през последните години активността на младите хора, които са бъдещето на света, е спаднала до такава степен, че изглежда вече ни е все едно, а именно това е най-притеснителното. 

Точно на границата между непукизма и отговорността към бъдещето си си задаваме въпроса - трябва ли евроизборите  да бъдат задължителни? От една страна, кризата на активността води до криза на легитимността и човек, изправен пред задължителен избор, би трябвало да бъде информиран за него. Погледнато реално обаче и според примера от задължителните избори в България от 1920 г., това най-вероятно би довело до ръст на невалидните бюлетини и т.нар. магарешки или азбучен вот. Освен това, ако отидеш на един пазар с развалени домати, нужно ли е изобщо да купуваш някой от тях? Друг аргумент би бил фактът, че по-високата избирателна активност води до сигурност и прогрес на общността, но едни от основните принципи на Европа са свободата на словото и правото на избор, а задължителният вот противоречи на тях. Иначе казано, ако имаш право да се изкажеш, имаш право и да замълчиш. 

Задължително или не обаче, за да не се превърне гласуването във формалност, са нужни нови, разбираеми политики на провеждането му. Някои от тях вече си проправят път в някои европейски страни - liquid democracy е възможността да гласуваш за представител от друга страна членка, в случай че не откриваш подходящ в своята. Движението Europe on track се състои от два екипа - Червен и Син, младежи, които обикалят европейски градове и организират пърформанси, насърчаващи активността и участието на хората между 20 и 30 години в социалния и политическия живот. А както една от членките на Червения екип твърди: “Young people don`t go to vote just because they feel they don`t have a choice.”

Тези и много други въпроси и мнения бяха зададени и изказани на шестото поред събитие YVote 2014, на което аз присъствах тази събота в Дома на Европа в София. Членовете на AEGEE-Sofia, JEF България и Асоциация Дебати София се бяха погрижили мястото на открития форум за младежи да е удобно, времето - точно отмерено, а ползата от събитието - огромна. Форумът има няколко основни цели: преборване на апатията сред обществото, насърчаване на политики за намаляване на младежката безработица и противопоставяне на евроскептицизма. И в трите му панела - американски парламентарен дебат, дискусия и кръгла маса, всички присъстващи имахме възможност да вземем участие, като най-ценна бе именно обмяната на идеи и мнения. Последната част, включваща Червения екип от Europe on track, се води на английски и беше чудесен начин да си „сверим часовниците”. Предложените реформи в образованието и осъзнаването, че решението на всеки проблем се корени в по-високата информираност на хората, бяха само част от интересните предложения, които не спираха да се чуват дори и в почивките между панелите. 

Нужно е да бъдем информирани, за да имаме самочувствие, да бъдем активни, за да не обвиняваме други за провалите си и да мотивираме останалите да следват нашия път, вярвайки, че той е правилен.  Заредена с младежки оптимизъм и европейски дух, горещо препоръчвам - действайте, съдействайте, въздействайте и… никога не се отказвайте от целите си!
Паулина Пенчева, 12.а клас

Можете да изпратите съобщение до сайта на адрес
svetikliment.sipa<а-маймунско>blogger.com

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник