• Място на свободен дух и модерни решения




Европейските избори тази година са насрочени за 25 май. Тъй като около тази дата се вдигна доста шум, главно благодарение на тазгодишните абитуриенти в страната, то най-вероятно и вие сте чували за нея. Знаем ли обаче нещо повече за изборите на Европейски парламент? 

Всеобщото мнение в България е, че нашето място в ЕС е твърде малко, незначително и неравнопоставено на останалите, по-силни икономически страни членки. Може би именно поради тази причина около 70% процента от младите хора никога не са ходили на избори. От тази и много други статистически извадки става ясно, че младежите в България, а и не само, са твърде аполитични и незаинтересовани от управлението както на собствената си страна, така и на ЕС. Ако към това добавим и все по-зачестилата активност на движения, пропагандиращи евроскептицизъм, то европейската общност, изглежда, стои пред сериозно изпитание. Тук обаче въпросът не се свежда до това, да изтъкваме или отричаме определени политически формации и системи, точно обратното - през последните години активността на младите хора, които са бъдещето на света, е спаднала до такава степен, че изглежда вече ни е все едно, а именно това е най-притеснителното. 

Точно на границата между непукизма и отговорността към бъдещето си си задаваме въпроса - трябва ли евроизборите  да бъдат задължителни? От една страна, кризата на активността води до криза на легитимността и човек, изправен пред задължителен избор, би трябвало да бъде информиран за него. Погледнато реално обаче и според примера от задължителните избори в България от 1920 г., това най-вероятно би довело до ръст на невалидните бюлетини и т.нар. магарешки или азбучен вот. Освен това, ако отидеш на един пазар с развалени домати, нужно ли е изобщо да купуваш някой от тях? Друг аргумент би бил фактът, че по-високата избирателна активност води до сигурност и прогрес на общността, но едни от основните принципи на Европа са свободата на словото и правото на избор, а задължителният вот противоречи на тях. Иначе казано, ако имаш право да се изкажеш, имаш право и да замълчиш. 

Задължително или не обаче, за да не се превърне гласуването във формалност, са нужни нови, разбираеми политики на провеждането му. Някои от тях вече си проправят път в някои европейски страни - liquid democracy е възможността да гласуваш за представител от друга страна членка, в случай че не откриваш подходящ в своята. Движението Europe on track се състои от два екипа - Червен и Син, младежи, които обикалят европейски градове и организират пърформанси, насърчаващи активността и участието на хората между 20 и 30 години в социалния и политическия живот. А както една от членките на Червения екип твърди: “Young people don`t go to vote just because they feel they don`t have a choice.”

Тези и много други въпроси и мнения бяха зададени и изказани на шестото поред събитие YVote 2014, на което аз присъствах тази събота в Дома на Европа в София. Членовете на AEGEE-Sofia, JEF България и Асоциация Дебати София се бяха погрижили мястото на открития форум за младежи да е удобно, времето - точно отмерено, а ползата от събитието - огромна. Форумът има няколко основни цели: преборване на апатията сред обществото, насърчаване на политики за намаляване на младежката безработица и противопоставяне на евроскептицизма. И в трите му панела - американски парламентарен дебат, дискусия и кръгла маса, всички присъстващи имахме възможност да вземем участие, като най-ценна бе именно обмяната на идеи и мнения. Последната част, включваща Червения екип от Europe on track, се води на английски и беше чудесен начин да си „сверим часовниците”. Предложените реформи в образованието и осъзнаването, че решението на всеки проблем се корени в по-високата информираност на хората, бяха само част от интересните предложения, които не спираха да се чуват дори и в почивките между панелите. 

Нужно е да бъдем информирани, за да имаме самочувствие, да бъдем активни, за да не обвиняваме други за провалите си и да мотивираме останалите да следват нашия път, вярвайки, че той е правилен.  Заредена с младежки оптимизъм и европейски дух, горещо препоръчвам - действайте, съдействайте, въздействайте и… никога не се отказвайте от целите си!
Паулина Пенчева, 12.а клас

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник