• Място на свободен дух и модерни решения



На 16 април българската държава чества 135 години от приемането на Търновската конституция, считана за един от най-демократичните закони в Европа. Този ден е и празник на юриста. Това беше повод учениците от 8.А клас да се включат в проекта на Районен съд Троян "Ден на отворените врати".

Вероятно всичките 22 момичета и момчета за първи път прекрачваха в съда и бяха неузнаваемо плахи и нерешителни. Служителките на съда ги разведоха в деловодството - гражданско и наказателно, показаха им архива, службата по вписвания и им пожелаха винаги, когато си вадят свидетелство за съдимост, на него да пише "неосъждан". След като се запознаха с възможностите за предоставяне на съдебно-административни услуги и с интернет страницата на съда и начините за получаване на информация от този източник, учениците имаха изключителната привилегия да посетят заседание на съда.

Делото, което се гледаше, беше с обвинение по общоопасно престъпление - управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол. Оказа се, че действието се разиграло около полунощ в ж.к. "Лъгът" в района на нашето училище. Имало преследване между кола на пътна полиция и младежи на възраст между 25-30 години, вероятна размяна на управляващите МПС-то с цел прикриване на употребилия алкохол приятел. Това още повече събуди любопитството и интереса на осмокласниците и те слушаха както свидетелите, така и въпросите на прокурора и на защитата на подсъдимия. Процесът беше воден лично от Председателя на Районния съд г-жа Петя Гатева. Не знам дали това допринесе за повишаване на правната култура на осмокласниците (на тях тепърва им предстои да изучават Етика и право), не знам и дали те са се замисляли какво означава да си подсъдим, но знам едно със сигурност: те никога няма да забравят как се чувстваха, как изглеждаха и как се оплитаха в собствените си оправдания обвиняемият и неговите приятели свидетели по делото. И твърдя, че такива житейски уроци са по-полезни от един урок в класната стая.

Благодарим лично на съдия Петя Гатева за поканата и още веднъж: честит празник!

Цветанка Босева, класен ръководител


Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник