• Място на свободен дух и модерни решения


"Лоши речи или пък глупави аргументи не съществуват – има само брилянтни говорители в процес на изграждане." (Кратък съдийски наръчник на Асоциация Дебати София)

Част от училищния клуб „Дебати” преживя четири изключителни дни във Велико Търново (29 март – 1 април). Шестима ученици участваха в Дебатьорски Форум АДС 2014 – мащабно национално събитие, организирано от Асоциация Дебати София (АДС), на която училището ни е асоцииран член. През ноември миналата година трима наши дебатьори участваха в друго събитие на асоциацията – 3-тото национално състезание SDA Open 2013. Сега за Търново заминаха 11-класничката Стефания Калева и 10-класниците Габриела Ангелова, Памела Монева, Любомир Кирилов, Кристиян Стефанов и Виктор Пейковски, за които това беше дебатьорски дебют. Участието ни в четиридневното събитие стана възможно благодарение на подкрепата на Асоциация Дебати София, СОУ „Св. Климент Охридски” и Община Троян.

Форумът имаше обучителна и състезателна част. Присъстваха над 80 ученици с различен състезателен опит от Шумен, Русе, София, Пловдив, Сливен, Благоевград, Ловеч и други градове, а паралелно течеше панел за студенти. Програмата беше изключително натоварена и динамична, обучението се водеше на български и английски, занятията се провеждаха в конферентните зали на Интерхотел „Велико Търново” и в професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”. Учениците овладяха актуалния състезателен формат World Schools и в отбори, разпределени на случаен принцип, за два дни влязоха в четири отделни дебата. Те трябваше, според отредените роли на правителство или опозиция, да разгледат въвеждането на някои спорни мерки: да се спре безплатната дистрибуция на музика в интернет; да се направи задължително гласуването на национални избори; да се забрани алкохола; да се наказват спортни отбори за поведението на техни фенове. Ръководителите на регионални клубове също преминаха през обучение - за съдийстване на състезания по дебати.

Учениците ни попаднаха в развиващата среда на амбициозни интелигентни връстници и мотивиращи млади обучители. Изведени от зоната си на комфорт, изправени пред предизвикателствата на сериозни занимания, учене чрез състезаване, нови познанства и роли, самопознание и себедоказване в непозната обстановка, те се представиха повече от добре. Впуснаха се смело в обучителните състезания с разбирането, че най-важен е процесът на изграждане на дебатьорски умения. Вписаха се сред своите връстници, общуваха пълноценно и създадоха приятелства. Постигнаха лични успехи, като заеха достойни места в индивидуалното класиране според броя събрани точки, а Стефания, която беше единствената със състезателен опит, се нареди на представителното 7-мо място. Станаха част от дебатьорската общност с нейните теми, цели, герои, шеги, специфичен език. Имаме основание да заявим амбициозна цел – да утвърдим Троян на националната дебатьорска карта.

И понеже дебатирането от експеримент със себе си лесно се превръща в страст, участниците в Дебатьорския форум очакват нови срещи и предизвикателства. Замисляме демонстрационен дебат, който да покаже пред публика наученото и за който своевременно ще ви уведомим.

Нели Генкова, ръководител на клуб „Дебати” към СОУ „Св. Климент Охридски” 



Ето как участниците отговориха на въпроса с какво са били по-различни за тях четирите дни на Дебатьорския форум:

Прекараните дни в Търново бяха едни от незабравимите в моя живот. Форумът беше много полезен за изграждането на опита ми в дебатирането, но също така се запознах с много хора, които в последствие станаха и мои приятели. Прекарах незабравими моменти с тях. Напуснах хотела със сълзи на очи и още не мога да осъзная, че съм в Троян. Сега съм много по-мотивирана да уча за дебатите, за да мога отново да изживея случилото се в Търново.
Памела Монева, 10.б клас

Четиридневният престой  в Търново беше уникален. Постоянната заетост, завързването на нови запознанства, създаването на приятелства и уютната обстановка създадоха незабравими моменти. За мен беше чест да бъда част от екипа на дебатьорите.

Габриела Ангелова, 10.а клас

Тези четири дни бяха много натоварени, но обучението беше много приятно и лесно за разбиране. Организаторите и всички присъстващи са много забавни и приятни хора.

Виктор Пейковски, 10.б клас

Тези четири дена бяха страхотни. Самата социална среда беше неповторима, а обучителите бяха забавни и също така ни предаваха информацията по един много лесноразбираем начин.

Кристиян Стефанов, 10.а клас


Четирите дена на Дебатьорския форум бяха по-различни с това, че прекараното време беше изпълнено с повече емоции и вълнения и, естествено, с много нови запознанства. През тези дни научих много нови неща за дебатите.
Любомир Кирилов, 10.а клас

Аз, като човек с опит от много обучения и форуми, мога да кажа, че Дебатьорският форум се отличаваше с участниците си - млади, напети и образовани хора, умеещи да се изразяват. Да видиш събрани на едно място толкова ентусиазирани младежи, кипящи от енергия, беше суперзареждащо, а наученото през тези дни подплати цялото преживяване с нови знания и умения в World Schools дебатите.
Стефания Калева, 11.а клас










Снимки: Албена Йончева, ръководител на Клуба по дебати към Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека – Ловеч, и страницата на Асоциация Дебати

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник