• Място на свободен дух и модерни решения

Пет начина да отстоявате родителските си принципи


Bеднъж въведете ли правила за дисциплината и поведението на детето, не бива да отстъпвате от тях. В това са категорични психолози и педагози. Ясно поставените граници помагат на детето да се впише в нормите на семейния и социалния живот.
Спазването на правилата дава предвидимост на всяка ситуация и на родителската реакция: "Мама смята, че е мое задължение да си приготвя чантата за училище и ще се разсърди, ако не го направя". Размитите ограничения, честите промени и изключения объркват детето и го карат да се чувства несигурно.
Да бъдеш отговорен родител, означава да си последователен в принципите си. Как става това на практика, и то постоянно? Все пак родителят не е свръхестествено същество. Понякога умората и раздразнението в края на деня идват в повече и отнемат силите за настояване при спазване на обичайния час за лягане например.
Психолозите дават съвети как да следвате поетата посока.
Определете приоритетите. Не е възможно да се нагърбите с всички предизвикателства и да се справите с тях наведнъж. Определете един-два по-сериозни проблема в поведението на вашето дете и се фокусирайте върху тях. Това означава, че при проявата им трябва неминуемо да реагирате, без изключение.
Заредете се с търпение. Минимум 3 седмици са необходими за промяна в поведението. "Мама каза, че и аз трябва да имам задължения у дома и настоява всяка вечер да и помагам при подреждането на масата." Когато искате да направите сериозно нововъведение, изберете най-подходящия момент. Не е желателно да правите промени преди рожден ден (или друг важен празник), преди пътуване, тръгване на градина, смяна на жилището или появата на нов член в семейството.
Очаквайте съпротива. Всяко дете изпробва ограничението с противодействие. Това е напълно нормално. Когато родителят не допуска да бъде манипулиран, детските бунтове постепенно стихват. Имайте предвид, че детето се бои от своята свобода, ако тя не е придружена от родителското одобрение и опора. Когато не се чувства сигурно, то става агресивно или боязливо.
Спечелете съюзници. Поетият курс на възпитание ще бъде по-успешен, ако е подкрепен от вашия партньор, баби и дядовци, бавачка - всички, които често общуват с детето.
Допустимите изключения. Животът не е еднозначен и се налага да проявяваме гъвкавост. В случаите, в които се отклонявате от генералната възпитателна линия, обръщайте специално внимание на това: "Тъй като ти предстои ваканция, не е задължително още днес да напишеш всички домашни за следващия учебен ден." Аргументираната непоследователност само потвърждава правилото. Със съзнателно направеното изключение вие отново напомняте на детето за основното правило.
Всичко за семейството - в. 24 часа

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник