• Място на свободен дух и модерни решения


След няколкогодишните ни инициативи за провокиране на ученическо говорене пред публика и няколкото местни състезания по дебати, съвсем естествено беше ученици от СОУ „Св. Климент Охридски” да попаднат на SDA Open 2013 – 3-тото Национално състезание по дебати. То се проведе от 1 до 3 ноември в София под наслов  „Актуални проблеми в България и света“. Негов организатор беше Асоциация Дебати София - неправителствена организация за развиване на публично говорене и гражданска позиция чрез дебати. Инициативата се осъществи с подкрепата и съдействието на Световната асоциация по дебати – International Debate Education Association (IDEA), Фондация „Америка за България“ и Техническия университет, който беше домакин на състезанието. Участваха 24 ученически и студентски отбора, които спореха по правилата на Американския парламентарен дебат – съответно ценностен и за политики.

СОУ „Св. Климент Охридски” се яви с два отбора: „Калиопа” – Паулина Пенчева и Ива Петкова от 12.а клас, и „Троянски кон” – Стефания Калева от 11.а клас и гост участничката Ива Венева, опитен дебатьор, неочакван помощник и вече сърдечен приятел (Ива се съгласи да се приобщи към нас, защото вторият ни отбор в последния момент остана без втори състезател). На момичетата не им беше лесно, защото се впуснаха в надпреварата като дебютанти и в движение трябваше да приложат една нова и строга схема на дебатиране. Изправиха се срещу четири различни опоненти и четирима строги съдии в четири отделни дебата, в чиито рамки трябваше да произнесат своите 8-минутни, а после и 4-минутни речи. Трябваше, според жребия, да бъдат утвърждаваща страна (т.нар. Правителство) или отрицаваща страна (т.нар. Опозиция) по въпросите за: правото на еднополовите двойки да осиновяват деца, справянето с тютюнопушенето, справянето с кризата със сирийските бежанци, пазарната икономика. Състезателките ни познаха и горчивината на загубата, и сладостта на победата. И преди всичко – усещаха, че докато дебатират, се учат да го правят все по-добре. По всеобщо мнение няма друг начин и трябва да се мине през „мелницата” на подобни състезания, за да се изгради добрият дебатьор.

За подобно участие се изисква немалко смелост и Паулина, Ива и Стефания доказаха, че я притежават. Момичетата от „Калиопа” например, натрупали опит от предишния ден, избраха да рискуват и да приемат едно предизвикателство на опонентите, за да се получи играта, хубавият дебат. И спечелиха – както дебата, така и високата оценка на съдията. Стефания направи впечатление на няколко съдии с пламенното си присъствие и някои хора я определиха като „нешлифован диамант”. За тези 3 дни момичетата израснаха и победиха най-важния съперник – себе си.

СОУ „Св. Климент Охридски” вече е асоцииран член на Асоциация Дебати София. Струва си натрупаните опит и контакти да се използват, за да продължи да се развива дебатирането в училището ни – едно занимание, която изгражда много качества и умения у младите хора.



Ето бързите отговори на нашите участнички в SDA Open 2013 на въпроса какво спечелиха през 3-те дни на състезанието:



Паулина: Спечелих нов опит, положителни емоции; преоткрих себе си, сравнявайки се с другите; усъвършенствах свои комуникативни умения; смях се и се чувствах щастлива; придобих една нова представа за своето бъдеще и личностно развитие.



Ива: За пореден път разбрах какво удовлетворение носи работата в екип; спечелих много нови положителни емоции и нови запознанства; научих нови неща, свързани с дебатирането, които ще ми бъдат от полза за в бъдеще; разбрах къде са слабите ми места и къде трябва да работя повече; спечелих също много усмивки и смях.



Стефания: Добих нов опит; обогатих общата си култура; запознах се с нови хора; заредих се с много положителни емоции и незабравими спомени; имах много поводи за усмивки и бурен смях; срещите ми с толкова млади, лъчезарни и дейни хора ми вдъхнаха надежда, че всичко е постижимо; един от най-хубавите ми уикенди досега.


Нели Генкова, треньор на клуб Дебати в СОУ „Св. Климент Охридски”

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник