• Място на свободен дух и модерни решения


Първи декември е световен ден за борба с ХИВ и СПИН, който се отбелязва със символично поставяне на червена лентичка в знак на съпричастност. 

Вече няколко години поред нашето училище отбелязва този ден по различни начини. Този път това се случи в петък (29 ноември), тъй като 1 декември е неделя - неучебен ден, но това не попречи на изключителния успех на инициативата. Ученическият съвет на СОУ „Свети Климент Охридски“, изцяло със собствени средства и със съдействието на педагогическия съветник госпожа Иванка Цекова и на учителите по информатика, подготви всичко необходимо. Бяха изработени символични червени лентички, картички с мотото „Обичай ме безопасно!“ и инструкции за поставяне, добавени към осигурените презервативи. 

По традиция базарите и кампаниите на Ученическия съвет се провеждат във фоайето на първия етаж в голямото междучасие и тази не беше изключение. Още с биенето на звънеца десетки деца - малки и големи, се събраха там, проявявайки голям интерес. Всеки желаещ получи лентичка, а картичките останаха „привилегия“ само за по-големите. Разбира се, администрацията, учителите и персоналът също станаха част от инициативата. 

Редом с чудатите въпроси „Пари ли има вътре?“ и „Какво е това презерватив?“ ние, организаторите, видяхме усмивки по лицата на учениците и разбиране за важността на проблема, на който обръща внимание тази кампания, което всъщност бе главната ни цел. Изключително сме радостни, че получаваме възможност за разработването на подобни акции на територията на училището и доказваме, че то не е само място за получаване на нови знания, а и спомага изграждането на социална позиция и отговорност към себе си и другите у младите хора.

Паулина Пенчева, председател на Ученическия съвет

(фотограф - Иванка Цекова)

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник