• Място на свободен дух и модерни решения


На 27.11. учениците от XII в клас на профил „Стопански мениджмънт” в СОУ „Св.Климент Охридски” представиха на атрактивна защита заданията си - електронни икономически списания. Всеки от петте екипа трябваше да представи в ноемврийското издание анализ на икономическата среда.

Бурните събития от ежедневието ни предоставиха важни теми за статиите, свързани с държавния бюджет, безработицата, емиграцията, студентските протести, бежанската криза. Два от екипите представиха електронните си списания като гости на телевизионно студио. Учениците коментираха събитията, даваха алтернативни решения, показаха задълбочено познаване на икономическите проблеми. 

Друга интересна задача беше представянето на една успешна българска или световна компания, проучване на пазарната й политика, управление, реклама. Освен за световни лидери на пазара като Кока-Кола и BMW, един от екипите разказа с възхищение за Крис Зане – известен предприемач, започнал бизнеса си, свързан с продажба на велосипеди на 17 години. Тайната на успеха му е уникален продукт за всеки вкус, услуги, свързани с него и най-вече усилена работа и хъс. Според екипа идеалният вариант е да превърнеш хобито си в професия, да се вгледаш в талантите си.

Един от екипите представи статия за софтуерната българска компания „Телерик”, обявена за най-добър работодател за 2012 г., известна в САЩ и популяризирана от „Ню Йорк Таймс”. Освен софтуерни продукти, фирмата провежда обучение на специалисти и млади хора на различна възраст – т. е. има собствена академия. Учениците споделиха, че ако и други фирми у нас работят така, не биха помислили за емиграция. В забавните страници на електронното издание бяха поместени мисли на известни икономисти, икономически кръстословици  и истории за най-богатите и известни хора. Учителите по икономика задаваха много въпроси на младежите, но те успешно защитиха разработките си.

Гости на защитата бяха директорът на училището г-жа Александрова и помощник-директорът г-жа Зъзрева, които похвалиха учениците, че на прага на своята зрелост доказват своята вяра в силата на екипа, комуникативни способности и оригинално мислене. Дано през следващата година последват многото успешно реализирали се възпитаници на профил „Стопански мениджмънт” като предприемачи, в областта на финансите, маркетинга, управлението.

Боряна Петрова


Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник