• Място на свободен дух и модерни решения


СИП Електронни медии

Как да отбележим един от най-светлите български празници – Деня на народните будители? И изобщо искаме ли да го направим?  Имаме ли желание и потребност да почетем нашите първоучители, нашите духовни водачи? 

Българите очакваме с вълнение дните, оцветени в червено в календара, за да забравим поне за малко натовареното си ежедневие и да помързелуваме. Не се интересуваме от същността на празника и подхождаме повърхностно към него. 

Ако направим една малка ретроспекция, ето как изглежда отбелязването на празника през последните няколко години: в пресата се мяркат статии, които напомнят за възникването и историята на „празника, нямащ еквивалент в Европа”, пред Президентството се изпълнява ритуал по издигане на националното знаме и се извършва тържествена смяна на караула, по сутрешните блокове обикалят „интелектуалци” и „книжовници”, които ни убеждават колко важно е делото на будителите… Неминуемо някой ще повдигне и въпроса за чуждите празници, изтъквайки как българските деца са празнували Хелоуин предната вечер и как никой няма да обърне толкова внимание на „нашия” празник.  

И така, в малко суета, малко шум (или пък в абсолютна апатия) 1 ноември отминава, а с него и чувството за преклонение пред делото на личности като Солунските братя, Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Ботев, Левски. А ние сме това, което сме, благодарение на тях – една древна страна, с богата материална и духовна култура. Истина е и че сме обременени с комплекс за малоценност, но това е резултат от отдалечаването ни от нашата идентичност, от забравянето или непознаването на историята ни. Този проблем повдига още Паисий: „О, неразумний юроде! Поради что се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава?”
 
За да не сме унили и потиснати, нека тази година на 1 ноември се замислим. Само толкова. Да се опитаме да избягаме от клишето и да отбележим Деня на народните будители, като се събудим. Като се отърсим  от безразличието, от ежедневните грижи, от навика да сме нещастни. Нека дерзаем!     

Стойчо Младенов, 12. в клас

СИП Електронни медии

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник