• Място на свободен дух и модерни решения

Търсене

BG Web Counters


Tyxo.bg counter

Посещения през предишния месец

Последен първи учебен ден

Публикувано от Н. Генкова 14 септември 2013


Септември отново галантно потропва на вратата на август и срамежливо подава глава, а това може да означава само едно: след моя личен празник в самото му начало следва онзи изпълнен с вълнения, специален ден. Денят, в който всички деца на възраст от 7 до 18 години ставаме рано сутринта и се приготвяме, за да пристъпим в училищния двор.

Цял живот ще помня своя първи учебен ден, в който носех поличка на точки, раничка, доста внушителна на фона на слабичката ми невръстна фигура, и букет цветя в ръка. А, щях да забравя - усмивка от край до край на лицето ми. Вървях, хванала за ръка мама, и търсех с очи своята първа класна. Любопитно хвърлях погледи към големите каки и батковци, които ме гледаха отвисоко. С уважение наблюдавах знаменосеца и асистентките му, маршируващи в такт с музиката, а може би и тайничко се мечтаех да бъда като тях някой ден. В този момент си казах, че в това училище искам да завърша. Така беше и във втори, трети, четвърти клас... та до днес. Ето че денят отново идва, но този път без планове догодина да се върне отново... поне за мен. Да, този път 15-ти септември идва, за да си отиде завинаги.

Днес отново ще пристъпя в училищния двор, този път уверено, поличката няма да е на точки, а раничката няма да бъде по-голяма от мен. Днес аз ще гледам мъниците отвисоко. Днес аз ще бъда асистентка на знаменосеца и гордо ще се усмихвам, вече изпълнила една своя детска мечта. Днес аз ще започна своя последен първи учебен ден и срещайки погледите на всички онези познати лица, които ме съпътстваха през единадесетте години в СОУ „Свети Климент Охридски“, топлина и носталгия ще изпълват очите ми. А може би и сълзи ...
 
Сълзи от щастие, че своето основно образование получих тъкмо в това прекрасно училище, съвсем близо до нашия двор, изпълнено с отдадени на работата си преподаватели. Преподаватели, които успоредно ни водеха по стръмните пътеки и на живота, и на знанията. Но и сълзи от тъга по вече изминалите най-сладки и безгрижни години от живота на всеки от нас. Незаменимите години в училище, така неусетно изтекли, оставили ми още само няколко месеца време да им се порадвам. А аз мисля да ги изживея като за последно. Затова ще изтрия сълзите, като внимавам да не изцапам бялата ръкавица, и ще се усмихна на кратките, но сладки като захарен памук последни месеци в любимото школо.

                                                                                                     Паулина Пенчева, 12.а клас

Можете да изпратите съобщение до сайта на адрес
svetikliment.sipa<а-маймунско>blogger.com

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник