• Място на свободен дух и модерни решения

 СИП Електронни медии

И тази година нашето училище инициира състезание по публично говорене, което този път се проведе в Ловеч - в читалнята на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”. В дебата се включиха три ловешки отбора: на СОУ „Св. Климент Охридски” – Ловеч, ГЧЕ „Екзарх Йосиф I” и Клуб „Дебати” от Центъра за работа с доброволци към Регионалната библиотека. Нашият отбор беше в състав Паулина Пенчева и Ива Петкова от 11.а и Стефания Калева от 10.а клас с треньор г-жа Анелия Иванова.

В първия кръг на дебата се изправиха „Ритор” на СОУ „Св. Климент Охридски”- Троян и „Мега” на ГЧЕ „Екзарх Йосиф I”- Ловеч. И двата отбора убедително изложиха тезите си на тема  „Има ли възраждане на интереса към книгите у нас и по света” и на базата на проучвания се аргументираха. Във втория кръг се изправиха отборите „Дулу” на Клуб „Дебати” от Центъра за работа с доброволци и „Победа” на СОУ „Св. Климент Охридски” – Ловеч. Те трябваше да изложат тези на тема „Трябва ли литературното обучение да остане обвързано с онова явление, което наричаме класика”. От отбор „Дулу” бяха по-подготвени, изложиха тезата си, аргументираха я и успяха да я защитят.

След като приключи вторият кръг, безпристрастното жури с председател Валентина Недялкова -  адвокат, и членове Соня Недкова - експерт в Регионалния инспекторат по образованието, Теодора Христова - учител, Павлин Иванов - журналист, и Елеонора Авджиева - директор на троянския Музей на занаятите, се оттеглиха за 15-минутно заседание. След като взеха предвид уменията на участниците за говорене пред публика, знанията, които показаха, уменията им да защитят тези, те решиха на финал да се изправят отборите „Ритор” и „Дулу”.

Темата на последния кръг бе „Трябва ли православната църква да се опита да спечели младите”. Двата отбора показаха екипност, използваха статистики, представиха убедителните аргументи. След вземане на трудното решение кой да бъде победител журито посочи отбор „Ритор”. Наградите, подсигурени от СОУ „Св.Климент Охридски” - Троян, бяха връчени на участниците от председателя на журито, адвокат Валентина Недялкова. Титлата „Най-добър оратор” заслужи Емил Мишев от Клуб „Дебати” към Доброволческия център.


Емилия Атанасова, 11.а
СИП Електронни медии 

 

Всички снимки - ТУК

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник