• Място на свободен дух и модерни решения



Когато тръгнахме за Германия, бях много развълнувана и нямах търпение да пристигнем. Но когато пристигнахме на гарата и дойде време да се срещна с моето приемно семейство, ме обзе страх. Притесних се дали ще ме харесат и дали ще можем да общуваме свободно помежду си. На мене се падна честта да сляза първа от влака и веднага щом слязох, моята разменна партньорка ме позна, прегърна ме и страховете ми се изпариха.

Тогава ние тръгнахме към жилището й, където ме очакваха другите членове от семейството. То се беше погрижило да запълни дните, в които бях с тях, с куп забавления. Едно от тях беше посещение на "Екшън парк". Семейството се съобразяваше с това какво аз обичам да правя през свободното си време и така ми бяха подготвили хубави изненади.

Децата в Германия се забавляват по много различен начин от нашия. Те не обичат да си губят времето с безсмислици. За тях е удоволствие през свободното си време да взимат уроци по любими за тях занимания. Почти всички момичета взимаха уроци по конна езда, а момчетата играеха футбол или взимаха уроци по свирене на най-различни музикални инструменти. Докато ние обичаме да излизаме навън и да се забавляваме с приятели.

Ходихме и на училище с нашите разменни партньори. По време на голямото междучасие всички се събират във фоайето, където закусват приготвена им у дома храна. След училище те се прибират, веднага си учат и нямат навика да излизат навънка с приятели. Те имат чувство за отговорност и приемат казаното от родителите им без възражения.

Това, което опитах от традиционната им храна - желирани картофи, месо алангле и др. - не ми хареса особено. Но за сметка на това имат хубави сладки изделия. Впечатление ми направи чистотата, начинът, по който запазват природата, и това че жилищата са предимно къщи, няма блокове както в България.

Като цяло пътуването и престоят ми в Германия бяха вълнуващи. През тази една седмица живях в непознат свят, заобиколена от различни хора и езици.


Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник