• Място на свободен дух и модерни решения



Нерядко слушаме коментари,че днешното поколение е безцеремонно и дори нахално. Не мога да се съглася с това. По-голямата свобода при изразяване на нашите емоции, липсата на срамежливост и сдържаност не бива да бъдат осъждани като невъзпитание. Много често зад такова привидно дръзко поведение се крият неувереност, потребност от внимание, а дори понякога и комплексираност. Ние сме прибързани, нямаме търпение нещата да се случат по техния естествен ход, често действаме необмислено и импулсивно, но това не ни прави лоши, а по-скоро недостатъчно зрели. Една от причините за агресивното поведение на някои млади хора е невъзможността на техните семейства да им осигурят стандарт като на останалите им връстници.

В днешно време повече от всякога младежите имат пълна свобода и възможност да се развиват. Пред нас се разкрива свят, много по-либерален в сравнение с миналото.Можем да избираме как да прекарваме свободното си време - да практикуваме хобито си, да ходим по купони, да получаваме широки знания за света около нас и в частност за това, което ни интересува. Чрез постиженията си днешният свят предоставя чудесни възможности на младите хора. Трябва единствено ние да имаме желание за развитие. Не са малко случаите на младежи, завоювали високи постижения в различни спортове. Млади хора са измежду най-добрите програмисти и изобретатели. Нерядко със своя гражданска позиция много младежи застават срещу замърсяването на околната среда, нарушаване на правата на човека и редица други прояви на несправедливост.

Но, разбира се, не всички млади държат да опитат от добрите неща, които могат да им се предложат. Съществуват и такива, които са се „пуснали по вълната ” и не живеят, а битуват. Дават превес на инстинктивните за крехката си възраст потребности, често дори и поемат по грешен път - злоупотреба с наркотици и алкохол, безразборен секс. Динамичният ритъм на живот лишава младите хора от възможността да общуват с родителите си. И тази празнина се запълва от приятелите или от случайни хора, които не винаги са добронамерени.

Различията между поколенията винаги ще съществуват. Светът ще се променя и дали това ще бъде към добро, зависи от това как всяко поколение ще успее да възпита във вечните ценности своите деца. Ние, младите хора, носим в себе си българските добродетели и се опитваме да станем част от света.
Миглена Кънева, 11.а клас



Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник