• Място на свободен дух и модерни решения




„Децата се учат да се усмихват от родителите си”
Шиники Сузуки

Днешната младеж – част от обществото, която провокира доста противоречиви мнения и оценки. Според някои хора днес младите са много по-умни, по-талантливи, по-гъвкави и приспособими към непрекъснато променящия се свят. Същите тези хора вярват, че днешната младеж ще промени света, ще сътвори едва ли не някакви невиждани чудеса. На другия полюс: днешната младеж е пропаднала, нечетяща, неграмотна, затъпяла, зависима изцяло от „чичко Гугъл” и Уикипедия. Според апологетите на това мнение светът по-скоро върви назад, а не напред. Лесно бихме приели тази истина, определено има основание за това. Лесно… да, ама не, както казва Петко Бочаров. Да приемеш едно крайно мнение, по какъвто и да е въпрос, е меко казано, глупаво! Истината винаги е по средата, в т. нар. „златна среда”.

Несъмнено човечеството се развива и върви напред, при това с доста бързи темпове. Всяко следващо поколение възприема по-бързо и по-лесно. Днес децата на 5 години боравят с лекота с iPhone, iPad, iPod и всичко „i” – техника, за която мнозина възрастни мислят, че е нещо космическо. Но това възход ли е? Какво означава днешната младеж да е във възход… или в падение? И днес, както винаги, има интелигентни и амбициозни младежи, които знаят какво искат от живота и преследват целите и мечтите си. Има и една част, една не малка част от днешната младеж, която пие, пуши, не чете, нехае за бъдещето и е апатична към случващото се в обществото. Кое от двете поведения може да се характеризира като възход и кое – като падение? Всичко е субективно. Моята истина за някого може да е лъжа за другиго и обратното. Оставям читателя сам да осмисли фактите и да реши коя е неговата истина. И все пак, за да улесня този избор, ще продължа разсъжденията си.

Що се отнася до възхода – да, днес тийнейджърите са доста информирани, не се страхуват да изказват мнението си по злободневните социални проблеми. Участват активно в културния и обществения живот – свидетели сме на време, в което тийнидолите диктуват модата сред младежта. Успехът на хора като Марк Зукърбърг оказва силно влияние сред младите ( ролята на фейсбук в живота им става все по-голяма). Мотивира ги и ги стимулира да са креативни, да работят и да преследват мечтите си.

Но трябва и да се признае, че да си информиран не значи да си интелигентен. Днешните младежи са мързеливи и зависими от техниката. Разчитат да получат всичко наготово. Не обичат и дори не се опитват да достигнат до някакво познание сами. Това не е някакъв колосален възход, нито пък е падение. Това е действителността.

Обикновено оценката за „днешната младеж” е била една и съща през вековете. Какво мислите за следните разсъждения: „Днешните младежи не мислят за никой друг, освен за самите себе си. Нямат никаква почит към родителите си или уважение към по-възрастните. Говорят така, сякаш само те знаят истината, а нашата мъдрост за тях е просто глупост. Колкото до момичетата – те са нахални, безсрамни, без никаква женственост в поведението си или в начина си на обличане…”. Звучи доста актуално, нали? Помислете добре. Тези думи принадлежат на Аристотел, т.е. са на повече от 23 века.

Както се казва в Книгата на всички книги: „Каквото е станало, това е, което ще стане; и каквото е било извършено, това е, което ще се извърши; и няма нищо ново под Слънцето”. Затова не ми харесва, когато възрастните упрекват младите и нямат вяра в тях. Защото и те са били „младежта”, и на тях се е гледало с резерви и пренебрежение.
Дори днешните младежи да са по-пропаднали и да отъпкват пътя към падението, обективна оценка ще може да се направи някога – след 10 или 20 години, но не и днес. Дотогава ни остава да гледаме с вяра в бъдещето, да се учим от миналото и да се опитваме да изградим едно по-добро настояще.

Стойчо Младенов, 11.в клас


Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник