• Място на свободен дух и модерни решения


България е най-бедната страна в Европейския съюз. Животът на повечето хора тук е сведен до ежедневна битка за оцеляване. Безработицата е голяма, особено сред младите хора. Държавата всеки ден е разтърсвана от корупционни скандали и нечисти сделки. Моралните ценности не са повод за възхищение. На почит са хората с лъскави возила и много пари, спечелени по съмнителен начин. Знаещите, можещите и предприемчивите отдавна са зад границата на родината си.

В тази среда расте и се развива днешната младеж. При тези условия тя трябва да изгради своята ценностна система, да оформи своите идеали. Младите хора в едно общество са отражение на самото общество. За това не е изненадващо, че начинът, по който изглежда днешната младеж, по-скоро би могъл да се определи като падение.

Голяма част от младите хора са обзети от безразличие към истински важните неща в живота. Основна цел за тях е външният блясък, който в повечето случаи трябва да прикрие невежеството, духовната пустота, простотията. Тъжно е, когато повечето ученици ходят в училище с едничката цел да покажат новите си дрехи и "перфектния" си грим. Страшно е, когато, за да изпъкнат и да покажат, че съществуват, много млади хора прибягват до насилие, до наркотици, стават престъпници.

Кафенетата денем са препълнени от младежи, които стоят на по чаша кафе и безцелно пропиляват поредния ден. Някои от тях са избягали от час, други са останали без работа, а трети никога не са работили. Безотговорност, липса на перспектива, мързел. Каквато и да е причината за тази картина, тя е стряскаща и тъжна. 

Много още може да се говори за падението на днешната младеж. Особено от възрастните, които най-често стигат до заключението, че "от младите нищо не става" и им обръщат гръб. Дали те - родители, учители, обществото - си дават сметка, че са такива, каквито те са ги създали, че падението или успехите на подрастващите са резултат от техните действия?!

Но въпреки всичко и всички, все пак има и много млади хора, които успяват. Успяват да избягат от всеобщата апатия, да си поставят цели и да ги преследват с цената на силна воля и много усилия. 

Често чуваме за ученици, спечелили призови места в световни олимпиади по математика, информатика, физика и в много други области. Българските младежи са напълно конкурентни, а не рядко и много по-добри от връстниците си по света. Изпитваме гордост, когато наши спортисти печелят медали в различни спортове. Нищо, че тренират в студентски зали и при лоши условия. Това само прави успехите им още по-ценни и значими.

Много млади квалифицирани хора успяват да се реализират в различни професии, да създадат успешен бизнес и да бъдат конкурентни на световните пазари.

Колкото и да са упреквани младите хора, те винаги са били и ще бъдат носители на прогреса. В техните ръце е бъдещето. То принадлежи на знаещите, на можещите, на предприемчивите и упоритите. Именно те трябва да направят България модерна и привлекателна... освен ако не я напуснат.  
   
Ива Петкова, 11.а клас

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник