• Място на свободен дух и модерни решения


Тазгодишната награда „Учител с кауза”, връчвана по традиция за училищния празник на СОУ „Св. Климент Охридски” (25 ноември), отиде при учителите от катедра Математика в училището ни: Благомирка Фискучева, Веселка Борджукова, Пламен Кюркчиев, Стоян Борджуков. Каузата на учителите математици е свързана със състезанията Климентови дни, които с годините се утвърдиха като традиционна, авторитетна и разширяваща се инициатива. Именно по математика е първото състезание от Климентови дни – то се провежда на 23.11.2004 г. по случай двадесетгодишния юбилей на СОУ “Св. Климент Охридски”, а автор на идеята е Стоян Борджуков. За спонсор е спечелен Ротари клуб – Троян.

Математическото състезание, организирано вече 9-та поредна година от учителите математици, подпомагани методически от Регионалния инспекторат по образованието - град Ловеч, предлага задачи за всички училищни възрасти – от 2. до 12. клас. То дава възможност на учениците от 9., 10. и 11. клас да работят в екип и да представят общо решение – един подход, който се радва на ученически интерес.12-класниците могат да проверят готовността си за предстоящия зрелостен изпит по математика чрез комплект задачи според формата на матурата.

До миналата година състезанието беше общинско, но тъй като редовно има интерес и от други места, тазгодишното му издание беше областно и математиците на СОУ „Св. Климент Охридски” организираха, провериха и оцениха 183 ученици от Ловешко. Самото число е показателно за това, че чрез Математическото състезание се популяризира може би най-трудната и плашеща съвременния ученик дисциплина. Преподавателите проучват идеи и за някои по-нетрадиционни и атрактивни форми на математическа надпревара за следващите издания на състезанието.

Наградата "Учител с кауза" е учредена през 2006 г. Номинациите и изборът се правят от самите учители, а Училищното настоятелство одобрява предложенията и осигурява парична премия. Първият награден е началният учител Даниел Андреев за всеотдайно отношение към своите ученици. През следващите години наградата отива при колективни носители: целият учителски колектив на СОУ "Св. Кл. Охридски" за активно включване в Националната учителска стачка; екипът на "Климентови дни 2008" за разработване и изпълнение на успешния проект, доразвил инициативата за различни училищни състезания; през юбилейната за училището 2009 година - учителите, работили в СОУ "Св. Климент Охридски" през всичките 25 години на неговото съществуване. След кратка пауза тази година наградата се възобнови чрез връчването й на основателите на Климентовите дни.

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник