• Място на свободен дух и модерни решения

Хелоуин

24 октомври 2012ХЕЛОУИН (на английски: Halloween) е празник, който се чества на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни - Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически празник Сауин (Samhain) и католическия Вси светии (All Saints' Day). По традиция на празника се носят страшни костюми, правят се тиквени фенери и се обикалят съседите, които раздават бонбони и сладки на малките деца, за да не станат "цел” на техните игри.                                                                                                                                                                                                                              
ПРОИЗХОД НА ПРАЗНИКА       
                         
Древните келти празнували своята Нова година - Самхайн (Samhain) в края на октомври, когато прибирали последната си реколта. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.
За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.                                                                                                                                                                                                                                                           

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ


* ТИКВЕНИЯТ ФЕНЕР се нарича Светещият Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник, не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с дявола не можел да отиде и в Ада. На прага дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана ряпа, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата е заменена от тиквата Jack O'Lantern.

* НА ТОЗИ ПРАЗНИК в САЩ децата се обличат в страшни костюми и ходят от врата на врата, искайки сладкиши. Ако някой откаже да даде сладкиши, трябва да му бъде спретнат номер за наказание. В последни години костюмите стават все по-реалистични, което води до проблеми. Често децата си слагат силиконови маски, които в някои случаи са прекалено тесни и причиняват множество случаи на почти задушили се деца и деца със сериозни травми вследствие на блъскане в предмети поради ограничена видимост.

* ГАЙ ФОКС бил член на католически заговор против протестантския крал Джеймс. Осъдили го на смърт и присъдата била изпълнена на 5 ноември 1606 година. По тази причина в Англия някои от традициите, свързвани с Хелоуин, започват да се провеждат на 5 ноември.Стела Гадевска, Мирослава Чолакова и Дияна Събчева, 7.a, 
СИП Електронни медии
                                                                                                                                                         

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник