• Място на свободен дух и модерни решения


Нашето училище от месец се подготвя за 12 май - официално обявеният ден за почистване в рамките на кампанията „Да изчистим България за един ден”. Проведохме различни инициативи преди самата дата, но и на нея, въпреки поройния дъжд, не стояхме със скръстени ръце.

Бойна група от училище, начело с г-жа Иванка Цекова, г-жа Анелия Иванова и г-жа Цветанка Босева, се качихме в училищния автобус и отпрашихме към Беклемето. Спряхме на чешмата „Еделвайс”, точно под Арката на свободата, където отначало валеше, но тъй като видяхме колко много боклуци има на това място и колко наложително е то да бъде почистено, решихме да изчакаме природата да се успокои и да ни даде шанс за действие. Така и стана, още след няколко минути облаците се поразтикаха и ние, облечени с дъждобрани и якета, слязохме, сложихме ръкавиците, взехме чувалите и с много енергия започнахме да почистваме избрания район.

Не е за вярване на какви находки се натъкнахме! Парче от огромна мида насред Балкана бе само началото на нашите открития. Цяла една дебела книга, гуми с различни големини, парчета от бидони. Госпожите ни дори се „обзаведоха” с оставени на произвола на съдбата обувки и чанта. Чувалите се пълнеха, а отвсякъде се появяваха още и още боклуци, изненадахме се как е възможно това прекрасно място да е и толкова замърсено. За щастие, от община Троян ни докараха още чували и камион, с който да извозим вече събрания боклук. Горди сме да кажем, че групата на СОУ „Свети Климент Охридски” напълни камион и половина с чували с боклук!

След обяд цялата група беше топло посрещната на хижата на  фирма „Калинел”, за да хапнем и да си починем. Веднага след това облаците отново се появиха и заваля, но това не бе проблем, защото ние бяхме свършили нашата работа.

Паулина Пенчева, 10.а клас

СНИМКИ

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник