• Място на свободен дух и модерни решения

СИП Електронни медии

На 25-ти април, сряда, в нашето училище се проведе поредното, вече станало традиция за нас състезание по публично говорене. Водеща на събитието беше Мелис Идризова от 12.а. Като участници в тазгодишните дебати се явиха представители от три училища в града. Нашето училище като домакин беше сформирало два отбора (поради отказа на СОУ „Васил Левски“ да участва), които да го представят: „Виктория“ (Ива Петкова, Моника Генкова и Ирена Радоева) и „Концентрат“ (Паулина Пенчева, Виктор Иванов и Алена Данова). Отборът на НГПИ „Професор Венко Колев“ носеше името „Глаголити“ (Анна Димитрова, Илияна Николова и Веселина Маринова), а на ПГ по механоелектротехника – „Сладкодумци" (Ивелин Нешев, Петър Лалев и Христо Зембърски). В екипа на журито участваха Елеонора Авджиева, директор на Музея на занаятите, Албена Йончева от Център за работа с доброволци към Регионалната библиотека в Ловеч и младият юрист Цветомир Ангелов.

Състезанието се проведе в три кръга. В първия премериха сили двата наши отбора, на които се беше паднала темата „Мода ли е обучението в чужбина?“, а във втория отборите на НГПИ „Проф. Венко Колев” и ПГ по механоелектротехника дебатираха по въпроса „Трябва ли да се разреши преминаването с двойка в по-горен клас?“. Последва кратка почивка, в която журито реши кой да отиде на финал. Като победител от първия кръг бе избран отбор „Концентрат“, който трябваше да защитава тезата, че обучението в чужбина е мода, а доводите му бяха, че това е по-скоро чуждопоклонничество, прищявка на политици и богаташи, желание на студентите да бъдат далеч от своите родители. Вторият кръг бе спечелен от „Глаголити“, които трябваше да говорят против допускане на ученици в по-горен клас с двойка и защитиха тезата си с основния аргумент, че учениците могат да злоупотребят с тази привилегия и дори да им стане нещо като навик занапред в живота.

В последния дебат утвърждаващата и отрицаващата теза се сблъскаха по темата „Има ли бъдеще кирилицата?“. Крайният резултат беше в полза на българското – отбор „Концентрат“, който по жребий имаше задачата да защити националната ни гордост, изказа своите доводи, че българската азбука има бъдеще занапред и няма да изчезне, като бъде заменена от латиницата.

На победителите бяха раздадени награди, като индивидуалната награда за най-изявен участник отиде също при отбор „Концентрат” – тя беше присъдена на Виктор Иванов от 9.а клас на нашето училище. Всички 12 дебатирали получиха грамоти за участие.

Ренета Кукенска и Соня Маринова от 12.в клас

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник