• Място на свободен дух и модерни решения


"Водата - извор на живот". Едно приключение с вкус на море


На 22 март  в град Бургас се проведе националното състезание "Водата - извор на живот", организирано от ОДК -  Бургас, в което взе участие екип от нашето училище, воден от г-жа Ваня Иванова. Изпратената от нас мултимедийна презентация беше сред одобрените общо 23 от цялата страна и получихме шанса да я защитим пред комисия. Ива Петкова, Марин Маринов и аз - Паулина Пенчева, всички от 10.а клас, формирахме "бойната група", която още на 21 март ентусиазирано стъпи на морския бряг. Безкрайното синьо море, студените вълни и безлюдният плаж определено ни вдъхнаха увереност и спокойствие и с нетърпение очаквахме следващата сутрин, когато щяхме да докажем способностите си.

В 9:30 часа в четвъртък сутринта състезанието започна. Повечето отбори бяха в залата, когато ние пристигнахме, и всеки се суетеше около своя лаптоп или пък беше свел глава над листи с дълги текстове. Ние - умни и красиви, влязохме и спокойно заехме местата си. Жребият определи, че ще бъдем четвърти поред, и зачакахме своите десет минутки слава.
Тъй като наистина вярвахме в каузата да направим една малка крачка напред към опазването на водата, а и бяхме репетирали устната си презентация доста пъти, нямаше и грам съмнение в това, което трябваше да кажем, за да впечатлим комисията и останалите участници. „Играхме” като едно цяло и всичко мина изключително гладко. А усмивките на лицата на публиката и бурните аплодисменти ни увериха, че това, което правим и казваме, не е напразно.

След като приключихме, се наложи да си тръгнем бързо, защото автобусът за Троян ни чакаше. Не дочакахме резултатите, но пък тръпненето не трая дълго и още по път за дома научихме, че сме спечелили второ място. Удовлетворението от новината не би могло да бъде описано с думи. Добре че в автобуса нямаше други хора освен нас. С 24-каратови усмивки на лицата и със сребро от състезанието се прибрахме в Троян след изморително петчасово пътуване.

След оспорваното съревнование на национално ниво и призовата позиция съм щастлива да твърдя, че в нашето училище има талантливи ученици и способни учители, които са конкурентноспособни, открили пътя към успешното представяне, и които заслужават възможността да докажат себе си и училището на състезания във и извън България. Мисля, че именно в екипната работа и защитата на различни проекти се крие ключът, който ще отвори вратите към бъдещето за всички ни, а нашият екип е горд, че вече е поел по този път.

Паулина Пенчева, 10.а клас

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник