• Място на свободен дух и модерни решения

Проект Мартеница възниква през 2011 г. Авторите му призовават всички българи по света да превърнат древната българска традиция на мартениците в световна емблема на българското, да създадат положителен образ на България, българската култура и българските общности чрез популяризиране на празника Първи Март. Идеята е да  украсим дървета-мартеници във всеки град по света и поднасяйки дървото като мартеничка на своите съграждани, да им пожелаем здраве и благоденствие.

Традицията започва със старозагорския художник Мариян Миланов, който украсява дървета като мартеници от 1992-ра година - първо в родния си град, а после и в София, Бургас, Пловдив, Варна. За Баба Марта през 2011-та година за първи път дървета-мартеници украсяват Бризбън (Австралия), Макао (Китай), Окланд (Нова Зеландия), Енгера (Испания), дворовете на детски градини, училища, социални домове и крайблокови пространства в множество български градове. Повече за проекта може да разберете от сайта му http://www.martenitza.org/bg

Много ентусиасти от България и чужбина вече са заявили желание за участие в проекта през тази година. Сред тях е и Троян. По съвместна инициатива на нашето училище и Музея на занаятите един от високите чемшири пред сградата на Музея ще бъде превърнат в дърво-мартеница с помощта на ученици от НГПИ „Проф. Венко Колев”. Учениците от училището ни могат да се включат, като приготвят големи, красиви мартеници и отидат на 29 февруари в 15 часа пред сградата на Музея, за да участват в украсяването на чемшира и да го „подарят” за Баба Марта на всички троянци с пожелания за здраве и пролетно настроение след тежката зима. Чемширът има специално място в българската обредна система. Той се счита за най-якото и дълговечно дърво, а стръкче от вечнозеленото растение е въплъщение на народните представи за семейно благополучие, жизненост, здраве, устойчивост във времето.

 Уточнение! Поради обилния снеговалеж украсата на троянското дърво-мартеница пред Музея на занаятите се отлага за 1 март (четвъртък) по същото време.

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник