• Място на свободен дух и модерни решения

СИП Електронни медии 
 
На 18 ноември имахме удоволствието да се срещнем с очарователната Стела Даскалова. В зала „Форум” тя представи книгата си  „Всичко започва от детството”. Имахме възможността да гледаме и филм с вълнуващи детски откровения. В края на срещата авторката ни отдели специално време, в което ни даде интервю за училищния сайт. Разговорът беше толкова увлекателен, че дори на моменти се захласвахме и забравяхме да водим записки. Ето и някои от интересните съвети, които тя сподели с нас.

- Защо е важно да запазим детското в себе си?
- Важно е човек да не потъпква желанията си да пътува, да твори, да се отдаде на първичното. Детското у нас казва какво искаме да правим, а не какво трябва. Често разумът и душата са в двубой, но ние сме щастливи, когато душата ни е щастлива. Много хора спират да изпитват удоволствията от живота, давайки приоритет на задълженията, и просто отвикват да се забавляват, а забавленията са изключително важни! Важно е да се обърне внимание на това, че повечето успели личности имат добре развито чувство за хумор - то е другата и по-добра гледна точка. За да развиваме чувството си за хумор, е добре да гледаме смешни сериали, да четем смешни книги, да търсим смешното във всяка ситуация.

- Какво още бихте препоръчали на нас и нашите връстници, за да се чувстваме добре?
- Трябва да бъдете уверени в себе си. Един от най-добрите начини за утвърждение е да обичаме. За да бъдем щастливи в любовта, от голямо значение е да бъдем силни личности, защото слабохарактерните са много по-зависими от другия и в опитите си постоянно да го удовлетворят в крайна сметка остават нещастни, а другият се задушава от такава връзка .

- Може ли осъзнаването на родителска грешка да предпази детето от последствията й?
- Да, и ако мислите, че родителите ви грешат в нещо, добре е да разговаряте с тях. Може да им го подскажете и като им подарите, например, тази книга :)

- Проблем ли е малкото свободно време за възпитание на децата, или не е важно количеството, а по-скоро качеството?
- Може да прекарваме с децата си само половин час вечер, но общуването през този половин час трябва да е качествено. Често родителите се интересуват най-вече от здравословното състояние на децата и забравят да ги попитат как се чувстват, което не е по-малко важно. Когато едно дете се прибере от училище, повечето родители са загрижени дали то е обядвало и дали е получило нова оценка, а не дали се чувства добре.

- Може ли някой да бъде добър родител просто по усет?
- Да. Това е най-добрият начин! Отглеждането на дете е творчество, най-хубаво е, когато всеки родител сам открива правилния подход към детето си, слушайки сърцето си.

На срещата Стела ни даде още ценни съвети - тях и много други можете да откриете в книгата "Всичко започва от детството". Авторката ни препоръча също книгите „Принципите на успеха” на Джак Канфийлд и „Всички можем да летим” на Мадлен Алгафари.

Наталия Стоянова и Мелис Идризова от 12.а

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник