• Място на свободен дух и модерни решения

СИП Електронни медии


Във вторник (22 ноември) в кабинетите по химия се състоя тазгодишното съзтезание по природни науки и екология за учениците от 5-ти до 8-ми клас. В него взеха участие над 50 деца от нашето училище, както и от училищата в селата Борима и Орешак.

Дребосъците бяха разпределени в 10 отбора, като всеки отбор си имаше ментор. Тази отговорна задача бе поверена в ръцете на 10 ученици от 9.а клас. Отборите трябваше да се справят с 5 задачи, разпределени в 3 кръга. В първия кръг те имаха за задача да свържат 27 въпроса с правилните им отговори. Следващата задача беше съставянето на интелектуална карта, в която учениците да представят своите виждания за природата и нейните замърсители. След тези нелеки задачи малчуганите трябваше да разпознаят дадените им природни материали на кои дървесни видове принадлежат, както и да покажат уменията си във връзването на моряшки възли. Последното и най-тежко препятствие пред ентусиастите беше направата на нещо полезно от твърди битови отпадъци, като хартиени кутии, пластмаса и найлонови опаковки. Финалният кръг беше презентирането на изработените карта и проект. А разнообразие не липсваше - бяха представени моливник, изработен от картонени кутии, дамска чанта от опаковка от чипс, кутия за бижута, картини, а един от отборите направи композиция от цветя с помоща на газова лампа и парчета пластмаса.

Като на всяко състезание, така и на това имаше компетентно жури от 6 члена - 4-ма учени от Института по планинско земеделие и животновъдство и 2-ма главни експерти в областта на туризма от община Троян. Журито беше затруднено при оценяването на проектите, но справедливо отсъди първото място за отбора на "Делфините", второ място взеха "Тигрите", а третото бе дадено на отбора на момичетата и техния капитан, но независимо на кое място бяха, всички отбори получиха грамота и двуезична брошура "Туризъм и бизнес на град Троян".

Хората от журито отчетоха, че младото поколение все още не умее да работи в екип, но именно подобни мероприятия учат подрастващите да се сработват с останалите от отбора, както и да оцеляват сред природата, да я обичат и да се грижат за нея.

Докато участниците се трудеха усърдно, една млада дама - Ирена Радоева (11.а клас) представи ръчно изработените от нея и Недялко Ковачев (12.а клас) елече, направено от найлонова торбичка, и портмоне от картонена кутия. С тези свои проекти те ще участват в Национално състезание по екология.

В края на това приключение, за което главни "виновници" бяха ученици от 9.а,10.а, 11.а и 12.а клас, участниците бяха много развълнувани и леко преуморени от задачите, които им бяхме подготвили. Най-голямата награда за всички ни бе, когато децата си тръгнаха с топли и сърдечни усмивки, изписани на лицата им.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО 

Стефания Калева, 9.а клас

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник