• Място на свободен дух и модерни решения



Миналата седмица участвах в Десетото национално състезание по природни науки и екология, проведено в планинския град Смолян. В един екип бяхме с Владислав Нанков от 11.а клас, а другият екип бе в състав: Наталия Стоянова и Мелис Идризова от 12.а клас. Ние четиримата представяхме не само нашето училище, а и цялата Ловешка област.

Още с тръгването ни натам, подръка с тежките багажи и обемните постери за проектите ни („Живата вода” и „Жажда”), ние бяхме ентусиазирани, но и малко притеснени. Госпожа Ваня Иванова, която беше нашият ръководител, постоянно се опитваше да повдигне настроението ни и да ни вдъхне куража, от който определено имахме нужда. Пристигайки в Смолян, ние веднага оценихме сред каква красива природа е разположен този град. Регистрирахме се за състезанието и лека-полека започнахме да усещаме състезателната атмосфера. Още същата вечер се запознахме с някои участници. Поработихме малко в хотелската стая и си легнахме рано, тъй като на другия ден ни чакаше важната постерна сесия.

На сутринта почти всички отбори вече бяха поставили своите постери на означените места и след като сложихме и нашия, имахме възможност да огледаме другите и да се запознаем с конкуренцията. Определеният час настъпи и “изпитването” започна. Ние с Влади бяхме доста притеснени и седяхме като на тръни. След като разбрахме обаче, че комисията, съставена от истински учени, специалисти в своите области, е освен строга, и изключително добронамерена, всички се поотпуснахме и се почувствахме в свои води.

На обяд имаше изненада за всички участници и техните ръководители - посещение на планетариума в града. Беше впечатляващо и всички останахме без дъх от половинчасовото филмче, което изгледахме, сякаш бяхме точно под звездното небе. След това постерната сесия продължи с много вълнение и тръпки на несигурност, но в края на деня и двамата с моя съотборник бяхме доволни от свършената работа.

Неделя беше денят за компютърните презентации, които всеки отбор трябваше предварително да е изготвил и в рамките на 8 минути да представи пред комисията като допълнение към своя проект. Конкуренцията и в тази част на състезанието беше наистина голяма. Ние с Влади обаче избрахме да представим презентацията си доста по-емоционално от повечето отбори, накарахме публиката да се впусне заедно с нас в едно голямо приключение в търсене на магията на живата вода. Това явно беше печеливша тактика, тъй като много малко ни делеше от максималния брой точки, а комисията очевидно бе впечатлена.

Е, сега ни оставаше само да чакаме резултатите. Запълнихме времето с разходка из града и приятни разговори с нашите връстници и нови приятели, които бяхме срещнали предишните два дена. Щом настъпи моментът на истината, разбрахме, че нашите проекти бяха получили оценки съответно: „Живата вода” – 5.25 и „Жажда”- 5.00. Оценки, които, макар и не отлични, показват високото ниво на проектите ни и факта, че комисията е харесала идеите и каузите ни.

За мен лично това състезание беше шанс да срещна много нови хора, да представя достойно себе си и училището ни на национално ниво, да се забавлявам, да се обогатя с нови умения и знания. А не на последно място, успях и да се убедя за пореден път колко талантливи и креативни млади хора има в моята родина, факт, който предизвиква истинска гордост.

Паулина Пенчева, 10.а клас

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник