• Място на свободен дух и модерни решения

Срещата запали надежда за нов проект

Публикувано от Н. Генкова 19 октомври 2011

СИП Електронни медии

На празника на китното ни градче (Петковден, 14 октомври) имахме честта да приветстваме с добре дошла в нашето училище министъра на околната среда и водите г-жа Нона Караджова. Срещата се състоя от 16 ч. в кабинета по химия на г-жа Ваня Иванова, която бе изпипала до последната подробност всеки детайл в стаята с помощта на ученици от 7-ми до 11-ти клас. По традиция за посрещането на гостите беше приготвена прясна погача, поднесена с шарена сол.

Още с влизането си г-жа Караджова разчупи обстановката, като предразположи учениците към по-освободен тип общуване. Подходът, който беше избрала, се оказа възможно най-правилният в такъв тип общуване - между ученик и високопоставено лице. По време на срещата се изявиха организаторите на проекта "Две шепи вода", които показаха на г-жа министъра, че са искрено заинтересовани от темата за опазване на заобикалящата ни среда. Но г-жа Караджова не остана по-назад - от това, което каза, на всички в стаята стана ясно, че е добре информирана относно целия проект. Силно разчувствана и впечатлена от чутото, тя заяви, че се гордее с поколение като нашето.  И останалите гости от екипа на г-жа Караджова не скриха приятната си изненада от показаното във видеоклиповете - веригите от хора, пешеходци, ездачи и колоездачи, които пренасяха вода в кратунки, както и инсталацията от изрисувани чадъри.

На срещата учениците споделиха с г-жа Караджова идеята за нов екопроект, чиято цел е да се донесат води и от няколко други области, да се съберат и да се занесат там, където напускат България - в Силистра. Г-жа Караджова много хареса тази идея и с радост прие да помогне, с каквото може. Оформи се план Денят на Земята, 22 април, да се чества в национален мащаб чрез тази наша инициатива.

На раздяла учениците подариха на г-жа Нона Караджова кратунка по подобие на тези, в които бе пренесена вода от Червената локва и от пещерата Топля, също така - колаж със снимки от "Две шепи вода". От своя страна гостенката подари на всички присъстващи по една тениска с логото на кампанията "Обичам природата - и аз участвам!" и луксозна илюстрована книга "Природата на България", а на първата й страница написа: "С благодарност на инициаторите и изпълнителите на екопроект "Две шепи вода" за чудесната идея и с пожелание да привлекат много съмишленици и приятели от цяла България и от света!".

Срещата с г-жа Караджова и екипа й запали у нас надеждата за един нов проект, за едно ново пътешествие, и тая надежда ще ни топли през студените зимни дни .


Текст и снимки - Стефания Калева от 9.а 

Можете да изпратите съобщение до сайта на адрес
svetikliment.sipa<а-маймунско>blogger.com

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник