• Място на свободен дух и модерни решения

В човешкия живот зад всеки ъгъл дебне опасност, която може да доведе до трагичен край. Една такава вреда са наркотиците, които отнемат от щастливите мигове и водят до нежелателни последици. Наркозависимият е отчужден от заобикалящия го свят, защото е изцяло отдаден на дрогата. Лечението е много трудно и в повечето случаи невъзможно. В един определен момент човек осъзнава каква беда го сполетява, но вече е късно и няма как да избяга. Започва да се събира с обречени хора като него, за да си набавя наркотици. Разбира се, всеки има право на избор, но понякога човек няма друг изход. В повечето случаи стават наркомани такива, на които не им е обръщано достатъчно внимание или пък са искали да избягат от реалността. Могат да изпаднат и в депресивни ситуации, които да са причината да изберат наркотиците. Това не е начинът, но спонтанното им решение ги води към смъртта. Изцяло отдаден на тази пагубна страст, човек губи възможността да изживее щастливо дните си. Единственото, което става негов приоритет, са наркотиците. Те бавно и мъчително крадат силата от човешкият организъм.

В днешно време наркотиците са много разпространени, и то сред младото поколение, което тепърва изгражда свой свят. И най- лошото е, че младите сами започват да търсят дрога, подтикнати от любопитство или от непреодолимото желание да подражават на наркозависимите. Те не разбират, че животът е даден да се живее, да се крадат хубавите моменти, да усещаш любовта и да гониш своята мечта. А наркозависимите дали ще усетят тези житейски радости? Не, няма - техният живот малко по малко си отива и става все по-късно за някаква промяна.

Колко хора стават жертва на наротиците, колко страдат за загубените близки по вина на дрогата? Те никога няма да могат да върнат времето назад, няма да имат следваща възможност да покажат на света своята истинска същност. Изборът, който ще направиш в живота, е важен и решаващ. По кой път ще поемеш, по чии следи ще откриеш себе си - това са въпроси, на които всеки може да си отговори. В крайна сметка човек не може да избяга от съдбата си, но поне може да забрани на себе си да взима отровата, която ще го убие. Рано или късно всеки един от нас ще си отиде от този свят и може би отива в друг, много по- красив, но преди това - бъди загрижен и живей в името на живота! Малките и дребни неща правят човека щастлив. Не нужно да бягаш от тях и да търсиш нещо по- добро там, където не съществува. Гонейки уж този чудесен и „безгрижен свят”, всъщност сам „копаеш своя гроб”. Разбира се, че не може всичко да е идеално, в живота има радост и тъга, но след всяка буря винаги има затишие. Безкрайният свят е обсипан с препятствия, въпросът е дали ще успееш да ги преминеш, баз да пропаднеш. Обикновено точно от тях човек се страхува и прибягва към средства, които ще променят тази представа и всичко ще е по-лесно.

В действителност, когато човек е взел наркотици, нищо не чувства, не усеща, сякаш живее в нереален свят. Това е така, но в началото, а когато започне да се пристрастява, в един момент вече не може да издържи на този тормоз. Истински ценните неща в живота могат да се открият, без да ставаш част от наркозависимите. За тях това няма как да се случи, самите те не осъзнават какво правят и не могат да се спрат. Прибягват до какви ли не крайности, за да се домогнат до наркотици. Техният живот става зависим от тях. Искат да се скрият от житейските проблеми и търсят утеха в дрогата. Тя ненадейно се превръща в техен начин на живот.

Иска се силна воля, за да се справиш с това, което ти поднася животът, и сам да знаеш как да се спасиш. Най- лесно е да се предадеш, но само слабите се предават, а и Бог обича смелите. Човек няма право да съсипе своя живот, защото има мисия на този свят. Всички искат да сбъднат своя мечта, да протегнат ръка, да се докоснат до любовта и да дадат свобода на своите чувства. В онзи свят, белязан от смъртта и дрогата, не могат да се осъществят тези желания, защото там е затвор за човешката душа, от който жив не се излиза. Гласът заглъхва нечут, мрак „покрива” сърцето, утеха човекът не среща, а само мъка „зловеща”. Вместо да се търси неистинското щастие, по-добре да се намери истинското, а именно в реалността, където мечтите се осъществяват. Наркотиците правят човека обречен на безкрайно страдание и неспособност да бъде себе си. Те всеки божи ден отнемат нечий живот. Очите на наркозависимите виждат нещата различно, защото нещото, което има значение в живота им, е наркотикът. Въпреки това, осъзнавайки навреме своя проблем, човек може да се пребори. Това обаче ще изисква много силна воля и опора, която не всеки може да има. Наркотиците са много сериозен проблем сред човешкото общество, защото отнемат живот. Оцеляват само тези, които се пазят и избягват дрогата. Когато човек открие дори само една причина, заради която си струва да се събуди сутрин, тогава ще има смисъл неговото съществуване.

Ренета Кукенска, 11.в


Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник