• Място на свободен дух и модерни решения

Всички зрители оцениха като изключително успешна училищната постановка на „Женско царство”, представена на 23 юни в читалищната зала преди церемонията по връчване дипломите на зрелостниците. Комедията на Ст. Л. Костов, написана през 1931 година и разказваща какво би се случило в патриархалното балканско общество, ако някоя сутрин мъжете се събудят лишени от своята „мощ“ и жените решат да поемат властта в свои ръце, позволи на нашите млади артисти да покажат на какво са способни. Театралното събитие стана възможно благодарение на всеотдайната Миглена Кюркчиева, която избра предизвикателството да постави цялостно драматургично произведение след успеха на откъс от „Криворазбраната цивилизация” преди две години.

Представлението беше последно участие на четири звезди от училищната сцена, получили зрелостните си свидетелства час по-късно. Комедийният тандем Мартин Иванов и Румен Илиев от 12.в отново блесна и накара публиката да се залива от смях заради срамежливото ергенче мустаклийче Стоянчо (Мартин) и неговия баща под чехъл (Румен). Светослава Дункова (12.а) и Димитрина Георгиева (12.в) бяха изключително жизнени в ролите на кметицата мераклийка и на буйната мома Райна. Много убедително стояха и опитните артисти от 11.а: Мила Боянова в ролята на властната Стоянчова майка и Мартин Иванов като напъдения дядо Еньо. На сцената имаше и сериозно присъствие на ученици от 10.а клас: Валентин Петков като още един наплашен съпруг; Радослав Трифонов и Иван Пелтешки в респектиращите роли на двама християнски светци; поддръжниците на властта в женското царство Ана Стойкова, Надежда Бързилска, Биляна Куцарова, Антония Терзиева.

Учениците бяха освободени, вживени в ролите си, обиграни. Ако се съди по ентусиазма им и по удовлетвореността на г-жа Кюркчиева, училищният театър на СОУ „Св. Климент Охридски” тепърва ще радва публиката. Макар всяка година неговата „трупа” да се лишава от чудесни момчета и момичета, за които в презентацията на випуска, показана след представлението, прочетохме: „Всички хора са актьори. Някои просто са по-добри.” Остава увереността, че идват нови попълнения, които на свой ред ще усетят магията на театралната игра.

Още много снимки от представлението можете да разгледате ТУК.

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник