• Място на свободен дух и модерни решения


В ПРАЗНИЧНИЯ МЕСЕЦ МАЙ дата 12-ти беше натоварена със събития и емоции.

В УЧИЛИЩНАТА АКТОВА ЗАЛА се проведе ученическият дебат между отборите на СОУ «Св. Климент Охридски», СОУ «Васил Левски», НГПИ «Проф. Венко Колев» и Местен център за работа с доброволци към регионална библиотека "Проф. Беню Цонев» - Ловеч. Поехме риска да изпробваме нещо ново, да разиграем една сложна схема на дебатиране, да натоварим ученици с отговорната роля на водещи. По обща преценка рискът си струваше и училищната сцена показа на жури и публика едни умни, мотивирани, толерантни момичета и момчета. Водени от правилата на дебата, те успяха да говорят по същество – нещо, което, нека си признаем, е трудно за учениците, но и за възрастните.

НАШИЯТ ИЗЦЯЛО МОМИЧЕШКИ ОТБОР в състав: Мелис (11.а), Паулина (9.а) и Стефания (8.а), който се готвеше за дебата в продължение на три седмици, стоя убедително, екипно и борбено, отиде на финал с ловчалии и грабна първото място. През всичките дни на подготовка опора на нашите бяха Иванка Цекова, Анелия Иванова и Нели Генкова.

НАТАЛИЯ И ВИКТОРИЯ от 11.а пък успешно се справиха с ролята на водещи: те бяха ефектни, динамични, когато трябва – леко строги. Добрата организация на състезанието не би се получила без ненатрапчивата, но много важна помощ на Нермин, Мариела и Минко от 11.в. Както и на още ученици помагачи и отзивчиви колеги учители, с което за пореден път показахме, че в нашето училище умеем да работим в екип. Важна за успешното протичане на състезанието беше подкрепата на училищното ръководство и на Община Троян. Оценяваме, че всичките ни партньори от Троян и Ловеч и членовете на журито бяха подходили към нашата идея напълно сериозно и отговорно.

ВЕЧЕРТА БЕШЕ РЕД НА КОНЦЕРТА „Да се забавляваме заедно” в читалищния салон. На сцената имаше много енергия, хубост, усмивки. Цялото събитие беше замислено като сърдечно, достойно и малко тъжно прощаване с любимците на публиката от 12. клас, които за последен път пяха, танцуваха и разиграваха скечове на училищен концерт: Ирена Радева (12.г), Иван Йонков (12.в), Мария Николова (12.в), Димитрина Георгиева (12.в), Лъчезар Лазаров (12.а), Румен Илиев и Мартин Иванов (12.в). Много ефектно беше използван екранът, който проследи артистичните изяви на зрелостниците през годините – една изненада, подготвена от учителите им, която трогна публиката, но най-вече – самите 12-класници, чиито емоции останаха зад кулисите. Ще се запомни и финалното изпълнение на култовата песен „Let The Sunshine In” („Оставете слънцето да грее”) от филма „Коса” – една нелека задача, с която нашите изпълнители се справиха и така заредиха сцената с патоса на приятелството, младостта и надеждата.
СЪС СИГУРНОСТ МОЖЕМ ДА КАЖЕМ, че концертите „Да се забавляваме заедно”, организирани от учителския екип Миглена Кюркчиева, Светла Червенкова, Весела Кунова, Свилен Димитров, Ангел Кенаров, вече са се превърнали в хубава пролетна традиция, която публиката се е научила да очаква.

СЪС СЪБИТИЯТА ОТ 12 МАЙ СОУ „Св. Климент Охридски” се вписа в троянските Майски празници на духовността с интелект, амбиция и настроение.


СНИМКИ ОТ ДЕБАТИТЕ (осигурени от в. "Троян 21") 


Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник