• Място на свободен дух и модерни решения

На 20 април, в навечерието на Великденските празници, група ученици и учители от СОУ "Св. Климент Охридски" посетиха дома за стари хора в гр. Априлци. Инициативата и организацията на тази вълнуваща среща е на г-жа Красимира Ненова, силно впечатлена от излъчения по телевизията филм за г-жа Красимира Димова, създала фондация "Априлци". Фондацията подпомага образователни и хуманитарни проекти в община Априлци. Спонтанно зародилата се идея за среща със старите хора беше подкрепена от всички учители в училището, които събраха средства за великденски подаръци на възрастните хора.

Учениците от 3. клас на г-жа Ирена Яшева, други, по-големи ученици и учителите бяха посрещнати в центъра на гр. Априлци от г-н Спас Спасов - координатор на фондацията. Старите хора очакваха децата в приемната на дома и с вълнение изслушаха музикална програма. Децата приветстваха възрастните хора с наближаващите празници и им раздадоха подаръци в съответствие с традицията - козунаци и яйца. Г-жа Ненова с вълнение каза, че винаги трябва да носим човещината в себе си и да я раздаваме на нуждаещите се. Тя връчи на дома парична сума от 1000 лева, предоставена чрез училището от анонимен спонсор. Децата закичиха със здравец възрастните хора. Срещата беше много вълнуваща както за възпитаниците на СОУ „Св. Климент Охридски”, така и за обитателите на дома. След тържеството групата от ученици и учители посети манастира "Света Троица" и се поклони пред иконата на новоканонизираните светци, отдали живота си по време на Априлското въстание.

Учениците споделиха, че са много доволни от участието си в това благородно дело в навечерието на най-светлия християнски празник.

Надяваме се, че тази първа среща ще се превърне в традиция, която ще възпитава у младите хора доброта и благотворителност.


Боряна Петрова

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник