• Място на свободен дух и модерни решения

"Левски в нашeто време"

17 февруари 2011

СИП Електронни медии

На 16.02 (сряда) в залата на община Троян се проведе състезание по публично говорене в памет на Васил Левски. То беше в два кръга, а в него взеха участие общо дванадесет ученици - по трима в четири отбора. Във всеки отбор имаше и по един ученик от нашето училище. В първи отбор - Кристиян Атанасов от 10.а, във втори- Недялко Ковачев от 11.а, в трети- Наталия Стоянова, също от 11.а, а в четвърти - Ирена Радоева от 10.а клас. Всеки отбор имаше право на пет минути за обмисляне и три за изложение на тезата си върху мисъл на Апостола.

Аз бях част от публиката на състезанието и събрах много впечатления.

В началото всички бяха много притеснени и си пролича неопитността им. Пообъркаха се малко, но за сметка на това някои от тях се опитаха да вкарат хумор в ситуацията и разсмяха публиката. Повечето отбори бяха избрали един да представи тезата им, а другите да допълват, докато отбор номер четири, състоящ се от три дами, реши и трите да вземат участие и да кажат по нещо. Това, според мен, беше добра тактика, защото всяка от тях имаше възможност да покаже своите способности.

Във втори кръг всички участници бяха значително по-отпуснати и притеснението им си беше поотишло, изразяваха много по-смело това, което искаха да кажат. И макар че не успяха да отговорят достатъчно добре на всички въпроси, зададени от компетентното жури, сред което беше и родственица на Левски, показаха висока обща култура. И в този кръг си пролича, че участниците много се забавляваха с това, което правеха. Благодарение отново на първи отбор ние чухме иронично представяне на клетвата на съвременен народен представител, която, за съжаление, много добре отразяваше реалността. Впечатление ми направиха и стихотворенията, които Елица Наумова от СОУ „Васил Левски” беше написала предварително по повод надпреварата.

Като на всяко състезание обаче, след по-лошото или съответно по-добро представяне за някои участници идва и оценката на журито и класирането. Призовата позиция зае отбор номер четири, в който представител на нашето училище беше Ирена Радоева. На второ място се нареди отбор номер три, а на трето и четвърто място останаха съответно отбор номер две и отбор номер едно. Недялко Ковачев и Наталия Стоянова бяха отличени от журито като изключително добре представили се, което постигнаха с точни и ясни изказвания. Добрите аргументи за защита на тезата и интересните примери от съвременния живот, които дадоха, също допринесоха за успешното им представяне. В индивидуалното класиране победител стана Анна Димитрова от НГПИ "Проф. Венко Колев", член на отбор номер четири.

Аз мисля, че оценката на журито беше изключително обективна и точна. А всички участници бих поздравила за смелостта да се включат в приключение като това. Да коментираш мисли на велик човек като Васил Левски, си е голямо предизвикателство и само много остър ум, находчивост и знания ти гарантират успех. И, разбира се, знаете, че винаги може и по-добре, стига да не спираш да се усъвършенстваш във всеки подходящ момент!

Паулина Пенчева, 9а


ОЩЕ СНИМКИ - ТУК

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник