• Място на свободен дух и модерни решения

Училището през моите очи (есе)

Публикувано от Н. Генкова 16 февруари 2011

Закъсняващи за час, „ходещи насън”, хора, допушващи цигарите си, крепейки малките си чантички да не се скъсат от притичването към училище. Повечето са намръщени и недоволни, някои са на групички, други сами, (не) бързат да влязат в „затвора”, наречен училище.

Вътре ги чакат доста ядосаните от закъснението им учители с кодово име „палачи”. След поредната лекция на тема „Що е добро поведение” всички залягат по чиновете си и на повечето им се налага да държат клепачите си, за да не се затворят с трясък. Тези, които вече са се поразбудили с чаша кафе пък, решават да драснат тук-там по чина, стола или стената и да оставят своята следа в историята на учебното заведение. Забавно е, но мисля, че скоро няма да има място за новото поколение, може би ще се наложи да направят двойни стени. С неимоверни усилия учителят се опитва да предаде що-годе нормално урока си, а учениците, които го слушат, се броят на пръстите на едната му ръка.

Звънецът бие и по коридорите става истинска джунгла - като тези в Африка е, но вместо оплетени лиани и животни навсякъде с крясъци и лакти път си проправят гладни ученици. Виждаме ги на групички. Момчетата биячи, чиято единствена цел е да набият или унижат някого. Те се проявяват като царе на „джунглата”. Малко по-нататък, качени на 15-сантиметрови токчета, виждаме барби-момичетата, както аз ги наричам. Могат да бъдат разпознати по причудливата окраска, проявяваща се в перхидролените им коси, розови дрешки, силен смях и, в повечето случаи - кутии с цигари, подаващи се от задните им джобове. Те пък се изживяват като царици на „джунглата”. Масата е от обикновените ученици поданици, много от които не изпъкват с нищо видимо, а никой не се интересува от потенциала, криещ се под обвивката. Тя изглежда добре, но не е впечатляваща. Някои са така наречените зубъри, а останалите - нереализирани представители на другите две основни групи.

Следващия час пак почти никой не слуша, повечето са подготвени с пищови, в чието изработване е вложено въображението и усилията, използвани по принцип за цяла година, и лъжат и мамят „глупавия” даскал, както си искат. До края на деня пък училището сменя многократно своя лик. Става бойно поле, моден подиум, сцена за „таланти” и какво ли още не. Извършват се каквито други неща се сетите, но не и учене. След такъв ден в училище втълпената ми като малка представа за него като за „извор” на знание се превръща в голяма „кална локва”!

Ще ме попитате: „ И какво от това?! Нали ни е забавно, когато никой не слуша и всички си правим кефа?” или пък „За какво ни е да знаем всички тези ненужни неща?”

Да, забавно е, но един ден ще ни стане много НЕзабавно, когато осъзнаем колко ниска обща култура имаме, как нямаме и идея от елементарни неща. Един ден, когато пожелаем да излезем извън страната и да се реализираме, ще осъзнаем, че не можем и че само ние сме си виновни за това…

Извън страната ли казах? А може би някои от нас нямат тези амбиции. Е, преживяването им в страна като България ще си е прекрасно. Положението в Републиката е същото - всеки мами, кара се с другия, нагрубява го, изобщо, прави си това, което му е на сърце, независимо от правилата. Именно това му е хубавото на училището, дава ни една тренировка за живота напред, представя реалната ситуация и начин, по който ще живеем в бъдеще, в малко по-смекчен вариант. Така виждам училището аз - мястото, в което ние растем и се изграждаме като личности, място, в което не всичко е прекрасно и честно, но кой е казал, че трябва да бъде? Училището е игра, която ни се дава преди играта с име „Живот” и ни учи какви да бъдем, как да живеем и какво да правим. Лошото за някои е, че е с твърде реални правила, а как точно да играе, избира всеки сам.

Паулина Колева Пенчева, 9.а клас, СОУ „Свети Климент Охридски”
(второ място в конкурс за лична творба
"Училището през моите очи",
обявен от СОУ "Васил Левски")


Можете да изпратите съобщение до сайта на адрес
svetikliment.sipa<а-маймунско>blogger.com

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник