• Място на свободен дух и модерни решения

-Мамо, днес имам двойка по математика.
- Не мога да повярвам! Лъжеш ме!
- Вярно е. Ето ти бележника. Виж го!
- Толкова силна ученичка си. Гледам бележника и недоумявам. По всички предмети имаш шестици. Как така се изложи по математика с тази двойка?
- Изложих се благодарение на теб. Снощи те помолих да ми обясниш задачите, след като се прибереш, а ти ми каза, че не можеш да се занимаваш с мен, защото си имаш работа. Същото беше и миналата вечер. Никакво внимание не ми обръщаш. Все си имаш работа. Омръзна ми от твоята служебна работа. На другите деца, майките им обясняват, само ти не можеш.
- Мирелке, престани да говориш глупости. Твоето единствено задължение, след като се прибереш от училище, е да си научиш и напишеш домашните. Ако внимаваш в час и слушаш какво обяснява учителят, няма да имаш проблем с решаването на задачите.
-А твоето задължение като родител какво е? Аз мисля, че твоето задължение като родител е да обръщаш внимание на детето си.
- Ако продължаваш така да говориш, както съм ти се ядосала, освен двойката, която си изкарала днес, можеш да си изкараш и един здрав пердах. Толкова много ме заболя главата, че чак ми се зави свят. Сега отваряш учебника по математика и всяко правило от първия до последния урок, който сте взели, искам да ми го напишеш по десет пъти. След това сядам до теб и започвам да ти обяснявам всяка задача, която не разбираш.
-Леле, майчице, прости ми! Излъгах те!
- Какво ме излъга?
-Че имам двойка.
- Нали ти видях бележника. Такава голяма двойка ти е завъртял господина по математика, че баба ти и без очила ще я види.
- Чакай да ти обясня. Наистина те излъгах. Сега ще ти разкажа истината. Омръзна ми всяка вечер, след като се прибереш от работа, един и същ въпрос да ми задаваш: „ Изпитваха ли те днес". След като получиш отговора, който те удовлетворява, а именно: „ Не, не са ме изпитвали” или „ Да, изпитваха ме, имам шестица”, повече никакво внимание да не ми обръщаш. Ако аз реша да те попитам нещо, вечно не можеш да се занимаваш с мен, защото си имаш работа. Реших да те накажа и отидох в книжарницата. Купих един бележник. Надписах го. Сложих му един детски печат за игра и го поразмазах малко за да изглежда като истински. Написах няколко шестици и срещу тях подписи. След тях завъртях една двойка. Ето виж! Това, което видя, е бележника фалшификат. Това ми е истинският бележник. Нямам двойка.
- Боже, боже, боже! И таз добра! Такова нещо не бях си и помислила, че може да ми се случи. Браво, Мирелке! Казват, старите хора, че децата са копие на родителите си, но наистина било така. Изцяло мое копие си, така да знаеш!

Мирела Петкова, 6.а клас, СОУ „ Свети Климент Охридски”
Даниела Петкова, майка на Мирела


Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник