• Място на свободен дух и модерни решения

СИП Електронни медии

В ранни я следобед на 20 декември имахме възможността да се срещнем в училище с г-жа Зоя Со колова, представителка на Си Ви Ес – България (Сдружение за доброволчески труд) и да се запознаем с проектите и възможностите, които предлага организацията. На срещата присъстваха ученици от 11. и 12. клас, както и някои учители. Увлекателните разкази на г-жа Зоя Соколова бяха онагледени с интересни презентации.

От представителката разбрахме, че организацията помага на младите хора (на възраст от 18 до 30 години) за развитието им в различни области - култура, изкуство, работа с хора, екология и още много други - и осигурява незабравими спомени за цял живот. Възможните дестинации за посещение са страните от ЕС и съседни на тях, но посещения е имало и в Непал, Чили, държави в Африка и др.

Оказа се, че България също е желана дестинация за "доброволстване". Преди години чужда доброволческа група е успяла да реставрира с подръчни материали изоставена сграда и да я превърне в база за орнитолозите. Също така се правят и много посещения в социални домове.

Нужно е да се премине през обучителен лагер, най-често организиран в Германия и Холандия, преди да се премине към самата доброволческа дейност. Напомнено ни беше, че доброволческият труд не се заплаща, но за сметка на това около 90% от пътните разходи се поемат от организацията, която също така подсигурява място за преспиване, храна и джобни. Г-жа Соколова сподели също колко ценено е, най-вече в чужбина, да си извършвал доброволческа дейност. (И все пак нека това не е водещият ни мотив!) А като помагаш на другите, чрез доброволческата дейност опознаваш и самия себе си. Освен всичко, оказа се, че идващата 2011-та е обявена за Европейска година на доброволчеството.

През такова приключение е преминала и една бивша възпитаничка на нашето училище - психологът Мариета Радулова. Ето го и нейния интересен пътепис, придружен със снимков материал. Тя е посетила Ботсвана (Африка).

Полезно беше и това, че представителката на Си Ви Ес ни съобщи и за други подобни организации и ни бяха предоставени някои полезни сайтове: Youthbg.info, Lteg.info, Workcamps.info, Dobrovolec.bg.

Желаещите можеха да предоставят адреса на електронната си поща, където да получават допълнителна информация за предстоящи проекти.

Повече информация за Си Ви Ес можете да намерите тук: http://www.cvs-bg.org/


Наталия Стоянова и Мелис Идризова от 11.а клас

назад


Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник