• Място на свободен дух и модерни решения

Искам да подаря (есе)

19 декември 2010

СИП Електронни медии

НАБЛИЖАВА Коледа, най-светлият и красив празник, празнуван по цял свят. За много родители това означава просто големи харчове, а за децата - „Дядо Коледа пристига!”. Когато бях малка, и аз вярвах в белобрадия старец, но после истината ми беше разкрита, което, да си призная, си беше тежък удар за мен, но пък ме накара и да се замисля… Ако подаръците не слизат магически през комина, а ги купуват и поставят под елхата нашите родители, тогава всеки от нас би могъл да бъде поне за малко Дядо Коледа и да направи магията - реалност. Защо поне една нощ не направим нещо добро, не подарим на някого щастие? Нима е невъзможно? Не мисля така. За една нощ аз бих обиколила света с шейна и пълен чувал, но в него няма да има неща, които да пипнеш, а такива, усещащи се със сърцето.

НА ВСЯКО ДЕТЕ ще пусна безоблачно детство, защото няма нещо по-прекрасно от невинността и щастието, греещи в очите на малките същества. За съжаление обаче и те порастват и остаряват и един ден гледат с носталгия към отминалите години. Затова ще подаря късче младост на възрастните хора, за да ги върна поне за кратко към щурите години, към безгрижието и липсата на товара на времето върху плещите им. Всички тежко болни хора ще получат здраве. Здраве, за да довършат своя жизнен път, както пожелаят, и да имат още малко време да свършат нещата, които винаги са искали. За всички бездомни от моя чувал ще изпаднат домашният уют и любовта в семейството, събрало се около масата за Коледа. Ще предизвикам усмивката да се появи на тъжните им измъчени лица.

БИХ ОСВЕТИЛА като фенер правилния път на обърканите, за да поемат своята посока и да не стоят само на едно място на кръстопътя на живота. Да вземат съдбата си в ръце и да вървят с нея напред, да загърбят нерадостното минало. От същия този фенер ще пламне и искрата на надеждата, осветяваща душите на отчаяните, за да няма безпомощни и тъжни хора, за да намерят всички своето призвание и да не се затварят в ъгъла на дъното на кутията. Самотните души по света ще бъдат наградени с приятели - малки слънчица в техния живот, които да им помогнат отново да видят красотата на деня. Да обърнат внимание на малките, но важни неща в човешкия живот. В душите на лошите хора пък с пълна сила ще грейне добротата, защото тя се спотайва някъде там в тъмното и й трябва само малко побутване, за да се появи на повърхността.

РИМИ ще се озоват в устата на поета, муза ще получи музикантът, а красив пейзаж - художникът. Какво остана ли? ЛЮБОВТА! Бих дала голяма доза любов на всички - на едно тъжно момче или на едно изоставено момиче, защото любовта кара сърцата ни да туптят. Тя ни съживява, докарва ни до непредполагани крайности и ни прави истински щастливи. Любовта кара света да се върти!

ВЕЧЕ СИ МИСЛИТЕ - „Що за глупости?! Това са нереални неща, никога не могат да се случат!” А какво, ако могат? Какво, ако всичко това беше истина? Само се замислете, няма ли да се ядосвате, че не сте повярвали? Не забравяйте, на Коледа всеки получава това, което иска. А какво искате вие? Мечтайте смело, защото на Коледа стават чудеса!


Паулина Колева Пенчева, 9.а клас

снимките са взети от сайта Фото Форум

Можете да изпратите съобщение до сайта на адрес
svetikliment.sipa<а-маймунско>blogger.com

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник