• Място на свободен дух и модерни решения

Искам да подаря (есе)

19 декември 2010

СИП Електронни медии

НАБЛИЖАВА Коледа, най-светлият и красив празник, празнуван по цял свят. За много родители това означава просто големи харчове, а за децата - „Дядо Коледа пристига!”. Когато бях малка, и аз вярвах в белобрадия старец, но после истината ми беше разкрита, което, да си призная, си беше тежък удар за мен, но пък ме накара и да се замисля… Ако подаръците не слизат магически през комина, а ги купуват и поставят под елхата нашите родители, тогава всеки от нас би могъл да бъде поне за малко Дядо Коледа и да направи магията - реалност. Защо поне една нощ не направим нещо добро, не подарим на някого щастие? Нима е невъзможно? Не мисля така. За една нощ аз бих обиколила света с шейна и пълен чувал, но в него няма да има неща, които да пипнеш, а такива, усещащи се със сърцето.

НА ВСЯКО ДЕТЕ ще пусна безоблачно детство, защото няма нещо по-прекрасно от невинността и щастието, греещи в очите на малките същества. За съжаление обаче и те порастват и остаряват и един ден гледат с носталгия към отминалите години. Затова ще подаря късче младост на възрастните хора, за да ги върна поне за кратко към щурите години, към безгрижието и липсата на товара на времето върху плещите им. Всички тежко болни хора ще получат здраве. Здраве, за да довършат своя жизнен път, както пожелаят, и да имат още малко време да свършат нещата, които винаги са искали. За всички бездомни от моя чувал ще изпаднат домашният уют и любовта в семейството, събрало се около масата за Коледа. Ще предизвикам усмивката да се появи на тъжните им измъчени лица.

БИХ ОСВЕТИЛА като фенер правилния път на обърканите, за да поемат своята посока и да не стоят само на едно място на кръстопътя на живота. Да вземат съдбата си в ръце и да вървят с нея напред, да загърбят нерадостното минало. От същия този фенер ще пламне и искрата на надеждата, осветяваща душите на отчаяните, за да няма безпомощни и тъжни хора, за да намерят всички своето призвание и да не се затварят в ъгъла на дъното на кутията. Самотните души по света ще бъдат наградени с приятели - малки слънчица в техния живот, които да им помогнат отново да видят красотата на деня. Да обърнат внимание на малките, но важни неща в човешкия живот. В душите на лошите хора пък с пълна сила ще грейне добротата, защото тя се спотайва някъде там в тъмното и й трябва само малко побутване, за да се появи на повърхността.

РИМИ ще се озоват в устата на поета, муза ще получи музикантът, а красив пейзаж - художникът. Какво остана ли? ЛЮБОВТА! Бих дала голяма доза любов на всички - на едно тъжно момче или на едно изоставено момиче, защото любовта кара сърцата ни да туптят. Тя ни съживява, докарва ни до непредполагани крайности и ни прави истински щастливи. Любовта кара света да се върти!

ВЕЧЕ СИ МИСЛИТЕ - „Що за глупости?! Това са нереални неща, никога не могат да се случат!” А какво, ако могат? Какво, ако всичко това беше истина? Само се замислете, няма ли да се ядосвате, че не сте повярвали? Не забравяйте, на Коледа всеки получава това, което иска. А какво искате вие? Мечтайте смело, защото на Коледа стават чудеса!


Паулина Колева Пенчева, 9.а клас

снимките са взети от сайта Фото Форум

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник