• Място на свободен дух и модерни решения

Моето семейство (есе)

Публикувано от Н. Генкова 09 декември 2010

Много от днешните тийнейджъри възприемат своите родители като пречка, която да преодолеят, за да свършат поредната, измислена глупост. За тях цялото семейство е една „видеокамера”, която постоянно е нащрек, или „машина”, бълваща наказания и забрани. Не всички обаче са на това мнение.

Сега си представете каруца с четири дървени колела, превозваща тежък, но много важен товар, която се движи по пътя. Изведнъж обаче едно от колелата се счупва и цялата каруца се обръща, защото другите не могат да продължат без липсващото. Ето това за мен е моето семейство - едно неразрушимо цяло.

Както всяко от колелата на каруцата поема по малко от тежестта на товара, така и ние, четирите члена на моето семейство, си помагаме един на друг. Винаги сме заедно в трудните моменти и обединени вървим напред, смело изграждайки своето бъдеще, осланяйки се на общото минало. Всеки от нас ежедневно се стреми да запази целостта на семейството и изградената до момента история. Разбира се, имаме си и много неразбирателства, иначе не бихме били нормални хора, но тайната е в това те бързо да бъдат преодолени и забравени. А моето усещане е, че след всяка караница и сдърпване за какво ли не родителите ми се приближават с една крачка напред към мен и ставаме по-близки. А след всяка „битка” с малкия ми брат и двамата си вземаме поука от стореното и естествено аз печеля.

Много пъти, когато сме се спречкали, аз просто седя и си мисля какво са тези трима човека за мен… Мама, въпреки че често играе „лошата” вкъщи, бих олицетворила с пролетта - топла и нежна, носеща нови сили със себе си, но същевременно и тежаща на мястото си. Баща ми е моят родител-приятел, винаги насреща, даващ ми солидна доза кураж, когато най-много се нуждая от такъв. С него си говоря на (почти) всякакви теми. Що се отнася до брат ми, мога да кажа само едно - малкото адско „чудовище” , носещо много беди и по-малко, но достатъчно радости вкъщи! С него няма опасност да ти е скучно. Като осъзная това, разбирам, че поскърцванията трябва да бъдат смазани и колелата да продължат да се въртят напред.

Каквото и още да кажа обаче за тях, те си остават просто МОЕТО СЕМЕЙСТВО! Хората, които са ме направили човека, който съм днес. Хората, които и най-добрият приятел не може да замени. Хората, които ще бъдат винаги до мен в тежките моменти и ще се радват с мен в щастливите. Хората, които обичам с цялото си сърце!

Паулина Колева Пенчева, 9а клас

Можете да изпратите съобщение до сайта на адрес
svetikliment.sipa<а-маймунско>blogger.com

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник