• Място на свободен дух и модерни решения

Излезе сборникът „Ветрилото на дъгата” с произведения на наградените участници във Втория национален литературен конкурс за учители творци, обявен от ИК „Анубис" и издателство „Булвест 2000" в сътрудничество с вестник „Сега". Сред повече от 700 пишещи учители са подбрани 144-ма, като сред тях е и преподавателката по философия в нашето училище Анелия Иванова. (През пролетта писахме за публикацията на двата нейни разказа във в. „Сега” - ВИЖ). Авторитетното жури е било в състав: проф. Боян Биолчев, писателя Николай Табаков и поета Бойко Ламбовски. Ето какво четем в уводните думи на издателите на „Ветрилото на дъгата”:

„Какво вълнува българския учител? Настоящият сборник е добър отговор на този въпрос. Сигурно няма да изненадаме никого, ако кажем, че творците в това издание разнищват от всички страни темата за любовта. Всъщност, кой ли не се интересува от любовта? Нека да вдигне ръка… Няма такива.

Но любовта има много страни и както миналата година, така и сега се оформя една ясна тенденция на отношението на преподавателя към неговите ученици – тези, на които посвещава времето и емоциите си. Въпреки всички битуващи мнения в обратна посока, литературните творби на учителите показват, че те обичат тези, които обучават, и проявяват разбиране и съпричастност към тях.

Освен че е романтик, учителят творец е и чудесен разказвач. Кратките разкази тук се четат на един дъх, а докато ги прелиствате, имате чувството, че сте седнали на сладка
раздумка с добър познат.

Не на последно място този сборник още веднъж доказва, че учителят е човек, ангажиран със злобата на деня. Нищо не убягва от погледа на тези, които и без това се сблъскват с най-нелицеприятните мигове от ежедневието. Авторите на есетата от този сборник гледат на живота с погледа на поета, но и с погледа на човек, който се чувства отговорен за всичко, което се случва около нас, и би искал да може да повлияе върху колелото на събитията в положителен смисъл. Разбира се, невинаги му се удава. Както на всички нас.”

Сборника „Ветрилото на дъгата” ще можете да намерите в училищната библиотека.

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник