• Място на свободен дух и модерни решения


****

Книга с лица? Има ли книга без лица? А, да – непрочетената.

Всяка книга има лица. В началото – само контури, бледи и неясни, но в процеса на четене образите се избистрят и накрая те са пълни и живи. Градят се малко по малко, ред по ред добиват плът и кръв, изпълват се с душа. Градят се от думите.

Има и други книги с лица – тези, при които лицата предизвикват спомени за минали моменти – албумите. Там обикновено пазим нашите минали лица, които вече времето е променило, лицата на най-скъпите ни хора. Лицата, от които е съграден нашият живот. Истински лица.

Най-модерната книга с лица Фейсбук е като че ли обратното на другите книги с лица. Тук, освен стари познати или приятели, има много лица, които претендират, че са истински – кой знае? Тук хората се представят за такива или онакива – кой знае? Тук нещата са повече виртуални и много рядко – реални.

Защо му трябва на човек да бяга от реалността и да се крие в този виртуален свят? Какво го привлича – възможността да се представиш за такъв, какъвто не си, или възможността да срещнеш повече хора? Страхът от реалността или разочарованието от нея?

Всяко време си има своята книга с лица. Дано тази, която ще последва Фейсбук, бъде по-истинска.

А може би това ще стане, когато и ние станем по-истински и по-честни към самите себе си.



****

Според мен не е задължително да разбирам заглавието „Книга с лица” буквално, защото освен книга това може да е медия.

Аз ще говоря за лица в интернет сайт. Това е Фейсбук – един от най-популярните сайтове в света.
Фейсбук е нещо като книга с лица. С регистрирането си в него човек се показва като личност. Там хората са наречени „приятели”. Всички могат да общуват помежду си чрез съобщения, постване, снимки. Могат и да се състезават в отделни игри. На мен ми харесва също това, че можеш да си чатиш с някого, защото в малко сайтове за запознанства можеш. Освен тези развлекателни неща приятелите си изпращат покани за различни събития – концерти, панаири, карнавали, годишнини… Отстрани има реклами, които някои хора харесват. В сайта непрекъснато се създават нови групи, в които всеки може да се присъедини – „Помощ за Хаити”, „България”; „Стъклен дом”… Всяко лице може да решава забавни или сериозни тестчета от рода: коя е твоята песен; късметче; полезни съвети… с които можеш да покажеш на приятелите си какво чувство за хумор имаш.

Но майка ми не мисли като мен.



Анастасия Ковальова, 7.а клас, СОУ „Св. Климент Охридски”
Боряна Ковальова, майка на Анастасия


Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник