• Място на свободен дух и модерни решения

Тема: Наркотиците

16 ноември 2010

Започваме информационна кампания по темата, убедени, че още един разговор никога не е излишен. Доверяваме се на сайта на Асоциация Солидарност www.drugsinfo-bg.org, а като начало припомняме няколко основни заблуди, битуващи сред младите хора.
(На снимката е постерът "Ти имаш право да знаеш", изработен от наши ученици по случай 26 юни - Международен ден против злоупотребата с психоактивни вещества.)


Мит №1: Твърдите наркотици са опасни, а меките не.

Делението на наркотиците на твърди и меки е условно и не е прието почти никъде по света. Фактът, че някои наркотици причиняват по-малко вреди от други, в никакъв случай не ги прави безопасни. Употребата на какъвто и да е наркотик има последствия и носи рискове.

Мит №2: Трябва да опиташ всичко, докато си млад
.
Не е задължително, докато си млад, да имаш опит с наркотиците. Този опит не те прави по-зрял. Подрастващите са склони да се впечатляват, да преувеличават това, което им се случва и да го приемат като най-важното нещо в живота си. Това е така, защото нямат достатъчно дълъг житейски опит, за да преживеят повече разнообразни и вълнуващи неща.

Мит №3: Марихуаната (тревата) е безвредна
.
Употребата на марихуана засяга концентрацията на вниманието, способността за запомняне и адекватно възприемане на средата. Съществува разлика между мозъчната химия на младите и възрастните хора. Вредата от употребата на марихуана е по-голяма при подрастващите, защото техните мозъчни структури все още са в процес на изграждане. Всекидневната употреба на марихуана при младите хора води до увеличаване на риска от психози в по-късна възраст. При хората, които имат наследствена предразположеност към шизофрения, марихуаната може да бъде отключващ фактор.

Мит №4: Марихуаната (тревата) не предизвиква зависимост.
Марихуаната предизвиква както психическа, така и физическа зависимост. Доказателство за това са откритите от учените през 2001 г. канабисни рецептори в човешкия мозък, които са чувствителни към активната съставка на марихуаната /THC/. Когато веществото постъпи в организма, тези рецептори реагират на THC, усвояват я и предизвикват характерните симпотми на „напушването” - смях, релаксация, променени възприятия и т.н. При редовна употреба рецепторите се приспособят и свикват да получават определено количество от веществото. Когато човек спре да употребява, настъпва глад за веществото и се появяват симптомите на абстиненция (отпадналост, раздразнителност, безсъние и др.). Тези неприятни усещания карат хората да вземат марихуана, за да се почувстват добре отново.

Мит №5: Марихуаната (тревата) е лeгална в някои европейски държави.

Марихуаната не е легализирана в нито една държава, включително Холандия. Притежанието й в малки количества е декриминилизирано в повечето страни. Това означава, че ако те хванат с малко количество марихуана за собствена употреба, не носиш наказателна отговорност. В Холандия продажбата на малки количества марихуана на строго определени места е разрешена. Целта на тази законова мярка е тези, които искат да употребяват само марихуана, да има откъде да си купят и да не търсят дилъри, които обикновено предлагат и други наркотици.

Мит №6: Клубните и парти наркотиците не са много опасни и са предвидими.

Този вид наркотици имат стимулиращо въздействие върху мозъчната дейност. Използват се главно по нощни клубове и различни партита на открито и закрито. Те са опасни поради ефектите, които предизвикват: повишаване на кръвното налягане, стимулация на мозъчните тъкани и структури, превъзбуда, намаляване на умората и апетита. На такива места се продава и употребява също и много алкохол. Комбинацията на алкохол и стимуланти може да е много опасна и да доведе до непредвидими последствия.

Мит №7: Ако им посочим всички факти и са добре информирани, децата са предпазени от наркотиците.
За съжаление това не е достатъчно. Младите хора имат нужда от обективна и пълна информация за това, което ги вълнува. Те трябва да бъдат наясно с всички рискове и последствия от употребата на наркотици. Но трябва да внимаваме по този начин да не събудим любопитството им и да ги подтикнем към експерименти.

Мит №8: Дилърите са виновни, че младите хора пробват наркотици.

Това не е вярно. Истината е, че младежите обикновено опитват наркотици под влияние на средата, в която се намират. В повечето случаи някой или няколко човека от компанията взимат определен наркотик и останалите пробват, за да демонстрират своята принадлежност към групата или просто от любопитство. Компанията обаче е само един от факторите. Отговорност за разпространение на наркотиците носи цялото общество - от държавните институции до всеки отделен гражданин.

(следва продължение)

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник