• Място на свободен дух и модерни решения

СИП Електронни медии


Бързо проучване на екип от 11.а клас показа, че сред учениците в СОУ "Св. Климент Охридски" има блогъри, но също така има нужда от повишаване на общата ученическа блог култура. Като начало предлагаме разясненията на Момчил Георгиев (от същия 11.а), който определено е много "напред с материала". Неслучайно той се класира за националния кръг на олимпиадата по ИТ миналата учебна година (ВИЖ), а както се оказа, е автор не само на сайта на троянската църква "Света Петка" и на собствен блог, но и на още доста сайтове. Заимстваме материала от блога му http://fristys.wordpress.com

Казано с прости думи – блогът е сайт, но по-специален и ориентиран към обикновените потребители. Дели се на няколко вида:

Личен блог
– а.к.а.* вашият онлайн дневник. Това е мястото, където можете да публикувате преспокойно своите словоизлияния, да разкажете на Света за някое ваше пътешествие, приключение и прочее и прочее… Обикновено на друго място ще прочетете за личния блог като някакъв „малък дневник, в който може всеки ден да записвате своите мисли, чувства и преживявания от изминалия ден“, което също е вярно. (Личен блог е например моя блог, макар че той почти спада към Нестандартен блог)

Професионален блог
– обикновено в този вид блогове спадат „сериозните“ блогове, занимаващи се с дадена професионална сфера, като имат за цел хем да експериментират, хем да научат четящата ги аудитория на нещо ново, което не са знаели досега. В интерес на истината, това са най-популярните блогове, заедно с информационните блогове (още известни като новинарски), и аз чета известна доза професионални блогове за уеб дизайн, защото това ме влече и винаги научавам нещо ново или полезно. (Такива блогове има доста, аз лично обичам да чета CatsWhoCode.com , SmashingMagazine.com и много, много други.)

Brand блог
– този тип блогове имат целта да промотират бранда на конкретен човек или компания, като може би ще се изненадате (или пък не), но блoгът е чудесно оръжие за популяризиране на автора му. Такъв тип блогове обикновено са един вид портфолио* на даден човек, или казано с прост език – онлайн визитна картичка. Целта на читателите/посетителите на такъв вид блог е да станат потенциални клиенти. (За пример ще ви дам блога на един български фитнес инструктор – BelchoHristov.com. Той използва блога си, за да се рекламира като марка за качество. В него той публикува ежедневно статии, свързани със здравословния начин на живот, фитнес, хранителни добавки и много други.)

Новинарски блог
– мдам, стигнахме и до него. Такъв вид блог се води обикновено от група хора, които публикуват актуални новини по някоя тема (или гама от теми). Този тип блогове са най-сериозните и в тях обикновено има поне 1 нова статия всеки ден. Освен това, новинарските блогове са най-печаливши благодарение на така наречената монетизация, като се има предвид колко много посещения се правят на ден – монетизация е, когато печелим пари от сайта/блога си чрез графични или текстови реклами или с платени услуги. (Примери за такъв вид блогове има доста, но нека вземем novavizia.com и soft359.com. Вторият блог, в интерес на истината, е бивш мой „клиент“, като сегашният му вид не е мое творение.)

Нестандартен блог
– това са всички останали блогове, или блоговете, които не са поднесени по класическия за блогването стил. Това са фотоблоговете, блог-портфолиотата, блог-каталозите, блог-онлайн магазините и т.н. (За тук има прекалено много примери, така че ще ми е трудно да споделя някой конкретен с вас) Както, предполагам, вече сте се сетили, „Блог“ е едно голямо и трудно за описване понятие. Блогът е начинът всеки да се изрази онлайн. Блогът е начин да научиш другите на нещо ново. Блогът е твоят онлайн вестник. Блогът е всичко това и повече. Надявам се лекото ми разяснение за блоговете да ви е било интересно, като с удоволствие мога да ви споделя как да си направите ваш блог.

Момчил Георгиев

--------------------------------------------------------
* а.к.а. - also known as (също известен като)
* портфолио - набор от материали/данни, които представят професионалното развитие на човек или организация

Помолихме Момчил да даде обещаните разяснения как да си направим блог. Ако сте любопитни да опитате, следвайте инструкциите от клипа:



Скоро ще ви представим други автори на блогове от нашето училище. Вероятно не сме открили всички. Ще се радваме, ако още някой ни се обади или ако сме провокирали още хора (или цели класове) да организират свое собствено място някъде из необятния интернет. Все пак, чувстваме се длъжни да напомним: хубаво е човек да пише, но е хубаво и да чете. Включително блогове. Макар че не всеки блогър е Шекспир.

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник