• Място на свободен дух и модерни решения


*Паулина Пенчева (9.а) – втора в индивидуалното и първа в отборното класиране *Калина Нанкова (7.а) – с най-оригинално решение на задача и с най-голям принос за отбора си *Още една Национална стипендия за наш ученик


И на Третото национално състезание за ключови компетентности по природни науки (Тетевен, 2-3 октомври) нашите ученици, водени от неуморната химичка Ваня Иванова, се представиха отлично и така продължиха една установена вече традиция. Без съмнение г-жа Иванова умее да мотивира и да обучава победители.

Състезанието, което е за ученици на възраст 5.-8. клас (тук се включва и 9. клас на езиковите паралелки, които учат природни науки по програмата за 8-ми), събра в Тетевен 60 участници от 30 български града. Област Ловеч, като домакин на събитието, имаше право на повече участници: двама от Тетевен и четирима от Троян – по двама от СОУ „Св. Климент Охридски” и СОУ „Васил Левски”. Класирането беше индивидуално и отборно, като работата на състезателите се оценяваше от седемчленна комисия с председател доц. д-р Стефан Манев от Югозападния университет „Неофит Рилски”.

Паулина Пенчева от 9.а клас извоюва второ място, само но 25 стотни след победителя, който тази година беше от Сливен. На награждаването тя получи уеб камера, флаш памет и много книги и информационни материали. Но най-сериозната награда е правото й да кандидатства за Национална стипендия, която се получава ежемесечно в продължение на една година и е на стойността на половин минимална работна заплата. Напомняме, че победител в предишното издание на националното състезание, с домакин троянското СОУ „Васил Левски”, беше нашият Владислав Нанков, тогава в 9.а клас (виж ТУК), който е носител на такава стипендия.

Отборът на Паулина грабна първото място в отборното класиране и така нашето момиче се завърна от Тетевен и със златен медал. Нейни съотборници бяха ученици от Ихтиман, Разград, Ямбол, Севлиево, Враца.

Калина Нанкова от 7.а клас се класира на престижното 6-то място. Но тя получи още две много ценни награди: за най-оригинално решение на задача и за най-голям принос към своя отбор.

Програмата на националното състезание включваше също демонстрация на практически умения от гостуващи студенти и преподаватели, екскурзия до пещерата Съева дупка, разглеждане на ферма за щрауси.

ВИЖТЕ ОЩЕ:
Интервю с Паулина
Интервю с Калина

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник