• Място на свободен дух и модерни решения

Търсене

BG Web Counters


Tyxo.bg counter

Посещения през предишния месец

"Това са точните проблеми на един тийнейджър"

Публикувано от Н. Генкова 31 октомври 2010

Представяме ви филм на един български 17-годишен ученик по няколко причини. Пълнометражният (100-минутен) "Тeenday 3", чийто сценарист, режисьор и оператор е Юлиян Спасов от столичната Френска гимназия, е спечелил специалната награда на международен филмов конкурс в Япония. Филмът е предшестван от "Тeenday 1" и "Тeenday 2", разпространявани в интернет, които имат над 90 000 виждания, а пълнометражният трети филм е имал своята премиера в софийското кино "Одеон" през пролетта. Актьори в лентата са ученици от различни столични училища и възрастни непрофесионалисти. Жанрът, посочен на страницата му във Facebook, е teen movie. Всъщност, бихме го определили като нещо средно между документалистика, есеистика и художествен филм.

Основната причина да му отделим място е отзивът на ученици от нашето СОУ, които помолихме да го изгледат. Ето техните оценки:

В него има доста верни неща, особено сцените в училище. Има си и своите дребни недостатъци, но според мен филмът е добър. (Виктория, 11. клас)

Филмът беше много хубав! Това са точните проблеми на един тийнейджър. (Михаела, 7. клас)

На мен филмът ми харесва, хубаво е, че е свързан и с отношенията между деца и родители. (Мирела, 11. клас)

Филмът наистина много ми хареса, с голям интерес го гледах - същото се случва и с нас в училище. (Илона, 11. клас)

Като цяло идеята е добра, защото наистина има такива хора като Крис, които не са разбрани, а и не са малко според мен. Проблемите му са нормални, но аз мисля, че всичко друго е много преувеличено, особено държанието на момичетата... (Ивайла, 11. клас)

Филмът е страхотен, гледах го с голям интерес - особено защото е правен от момче на моята възраст. Идеята наистина е много добра, доближава се максимално до реалността, въпреки че според мен има някои преувеличения... Актьорите като за непрофесионалисти доста добре си изиграха ролите. Разбира се, филмът си има и своите минуси, но при положение, че съм запозната колко е трудно изготвянето на неколкоминутен филм, какво остава за почти двучасов? Много талантливи деца. (Мария, 11. клас)

При всички положения филмът е ценен с това, че показва ученическа гледна точка и отваря дискусии.

По-долу вижте трейлър на "Teenday 3"
. Целият филм - ТУК


Можете да изпратите съобщение до сайта на адрес
svetikliment.sipa<а-маймунско>blogger.com

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник