• Място на свободен дух и модерни решения

Представяме ви филм на един български 17-годишен ученик по няколко причини. Пълнометражният (100-минутен) "Тeenday 3", чийто сценарист, режисьор и оператор е Юлиян Спасов от столичната Френска гимназия, е спечелил специалната награда на международен филмов конкурс в Япония. Филмът е предшестван от "Тeenday 1" и "Тeenday 2", разпространявани в интернет, които имат над 90 000 виждания, а пълнометражният трети филм е имал своята премиера в софийското кино "Одеон" през пролетта. Актьори в лентата са ученици от различни столични училища и възрастни непрофесионалисти. Жанрът, посочен на страницата му във Facebook, е teen movie. Всъщност, бихме го определили като нещо средно между документалистика, есеистика и художествен филм.

Основната причина да му отделим място е отзивът на ученици от нашето СОУ, които помолихме да го изгледат. Ето техните оценки:

В него има доста верни неща, особено сцените в училище. Има си и своите дребни недостатъци, но според мен филмът е добър. (Виктория, 11. клас)

Филмът беше много хубав! Това са точните проблеми на един тийнейджър. (Михаела, 7. клас)

На мен филмът ми харесва, хубаво е, че е свързан и с отношенията между деца и родители. (Мирела, 11. клас)

Филмът наистина много ми хареса, с голям интерес го гледах - същото се случва и с нас в училище. (Илона, 11. клас)

Като цяло идеята е добра, защото наистина има такива хора като Крис, които не са разбрани, а и не са малко според мен. Проблемите му са нормални, но аз мисля, че всичко друго е много преувеличено, особено държанието на момичетата... (Ивайла, 11. клас)

Филмът е страхотен, гледах го с голям интерес - особено защото е правен от момче на моята възраст. Идеята наистина е много добра, доближава се максимално до реалността, въпреки че според мен има някои преувеличения... Актьорите като за непрофесионалисти доста добре си изиграха ролите. Разбира се, филмът си има и своите минуси, но при положение, че съм запозната колко е трудно изготвянето на неколкоминутен филм, какво остава за почти двучасов? Много талантливи деца. (Мария, 11. клас)

При всички положения филмът е ценен с това, че показва ученическа гледна точка и отваря дискусии.

По-долу вижте трейлър на "Teenday 3"
. Целият филм - ТУК


Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник