• Място на свободен дух и модерни решения

Мария Божанска от 10.а клас се завърна от международно събитие в Република Чехия. От 24 септември до 4 октомври в градовете Конешин и Бърно ученици от Чехия, България, Италия и Унгария са участвали в международен младежки обмен, организиран от Център за занимания през свободното време „Лужанки” (Бърно) и субсидиран от европейската програма „Младежта в действие”.

Мария е била поканена в Чехия от софийската фондация „ЖАР театър-изкуство-култура”, а е била „открита” от фондацията на концерт на читалището в плевенското село Трънчовица, откъдето е майка й. Талантливата танцьорка е в троянския мажоретен състав от 6 години, занимава се с танци и сама, танцува така, както музиката й подсказва, всеки път импровизира. При представянето на българската група в Чехия е танцувала на метъл балада в ефектна черна рокля. Когато я видяла, Яна, хореографка от Центъра „Лужанки” и обучител в уъркшопа по танци, й казала, че няма какво ново да й покаже и че никога не бива да се отказва от танците.

Заниманията в уъркшопа били много интересни. Шестимата участници изработили танц, в който „сглобили” едно човешко тяло. На Мария дали да изобразява ръцете. Чешката младежка среща предлагала и уъркшопове по керамика и фотография, групови и ролеви игри. В играта за самопредставяне и запознаство Мария впечатлила и с таланта си на актьор, като успешно имитирала хора от групата. Общуването между младите е било на английски и Мария, която учи в паралелка с интензивно изучаване на английски език, не е имала проблеми.

Очаквайте кратко интервю с Мария и снимки от младежката среща в Чехия.

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник