• Място на свободен дух и модерни решения


* В купонджийското дефиле - група от проекта "Две шепи вода" * Мирела от 6.а с поощрителна награда за стихотворение


В ПЪСТРОТО КАРНАВАЛНО ДЕФИЛЕ - част от 18-я Празник на сливата и троянската сливова в града ни (събота, 25 септември) - мина и засмяната млада група на СОУ "Св. Климент Охридски". Еколози от много успешната инициатива от миналата седмица "Две шепи вода" бяха приготвили и смет в една торба, в случай, че я разменят за сливи. Сливи не получиха, но това е една добра идея, която следва да се подхвърли на организаторите за догодина. А като се има предвид състоянието на училищния двор, който все още стои разграден и отворен за кого ли не, след почистването му (особено в понеделник сутрин) може доста сливи да получим.

ШЕСТОКЛАСНИЧКАТА МИРЕЛА ПЕТКОВА (6.а клас) пък спечели поощрителна награда в литературния конкурс "Сливата срещу кризата". Мирела беше единствената ученичка сред 20-те автори от Троян, Врабево, Калейца, Орешак, Гумощник, Бели Осъм, Бяла Слатина, Кубрат, София, Шумен, Русе, Бургас, Враца, Хисаря. Но журито на конкурса е решило да я поощри не само заради това, че е най-малкият участник, а и заради иронията й към пийването и закачката с дядото - герой на творбата. При обявяването на победителите в конкурса беше подчертано, че наградата в пликчето за малката Мирела не е бутилка сливова. Ето и нейното детско стихотворение:


СЛИВОВИЦА

- Мили дядо, я кажи
обичаш ли да пиеш ти
от сливовицата, която е в мазето
и отлежава във бурето?
- Върла сливовица чедо тя е,
успява така да ме омае,
че натежава ми главата
и не ми държат краката.
Обичам често да я пия аз,
така забравям за болките от раз,
забравям кризисното време
и се моля тридесетгодишна
за гадже да ме вземе.

Наши представители имаше, разбира се, и на откритата сцена пред Общината, където пяха Лъчезар Лазаров и Ани Ненова, и в редиците на Общинския духов оркестър с мажоретки, и при щанда на Сдружението на троянските художници (на поляните в Националното изложение в Орешак), където свои платна беше изнесъл г-н Милко Тодоров.

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник