• Място на свободен дух и модерни решения

Едва ли на 15 септември някой от нас си е представял, че само седмица след началото на новата учебна година СОУ "Св. Климент Охридски" ще създаде такова мащабно събитие, каквото беше проектът "Две шепи вода". Че повече от 140 души ще се запалят по идеята да си предават щафетно вода по протежение на общо 60 километра. Че ще бъдат спечелени толкова партньори и съмишленици. Че инициативата ще доведе на троянския площад ВИП гости - вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и областния управител Николай Нанков. Явно всичко това е възможно, когато се намери добра идея, когато учениците са инициативни, когато има атмосфера на екипност и позитивизъм.

22 септември беше дълъг ден, площад "Възраждане" събра в слънчевия следобед много хора за финала на екоинициативата, а участниците в двата лъча на живата верига дойдоха заредени с много настроение. В следващите дни ще потърсим някои от тях, за да разкажат повече за емоциите по време на своето пътуване. Предлагаме ви фоторазказ за празника. (Снимките са ни предоставени от в. "Троян 21" и от участници в походите.)

Групата, идваща откъм пещерата Топля в землището на Голяма Желязна, в очакаване да тръгне по последната градска отсечка. Всички бяха впечатлени от красотата на пещерата, от посрещането, което са им устроили в селата Борима и Дълбок дол, от участието в живата верига на деца от Центъра за социална рехабилитация и интеграция (Дълбок дол). По този маршрут имаше и участник на кон, и група велосипедисти начело с класната, и деца от училището в Борима. За да вземат вода, в пещерата са влезли три момичета и ритуално трикратно наливали от извора.

Групата, идваща откъм Червената локва на Козя стена. Начело вървят децата от клуба по ориентиране - малки и мнооого бързи. Тази група включваше и екстремните велосипедисти от клуба по маунтинбайк колоездене "Маунтин Хил", впечатлили останалите с шеметната бързина, с която взели участъка си по Римския път. Пешеходните туристи имаха възможност да спрат на Айдушкото сборище, където ги чакали коне за езда и топъл чай. И двете туристически колони бяха охранявани от полицейски коли.

Кликнете върху снимката, за да разгледате албума със снимки на Наталия Йотова и Анастасия Ковальова за пътя на групата, чиято задача беше да вземе вода от Червената локва.










В живата верига участваха и планинари от троянския Клуб по пешеходен туризъм.

Маршрутите бяха разработени с всеотдайната помощ на фирма "КартПроект", тукашния офис на Национален парк "Централен Балкан" и Планинската спасителна служба.








Най-малките участници в щафетното предаване на водата бяха от детската градина в Орешак, много подготвени и ентусиазирани.











В живата верига имаше много велосипедисти. Чрез инициативата си СОУ "Св. Климент Охридски" се включи в Европейската седмица на мобилността, която тази година протече под мотото "Пътувай разумно, живей по-добре".








И двата похода са заснети, с нетърпение очакваме филмовия разказ.

















В Троян очакваха водата. Със съдействието на Музея на занаятите на площада оживя някогашният бит. А момичетата, осмелили се да сложат кобилица на рамо, вървяха бавно и много красиво.









И водите от две противоположни точки на Троянския балкан, донесени с любов, ентусиазъм и настроение, заредени с енергията на повече от 140 доброволци, се събраха в шарена стомна в центъра на града.













Училищната инициатива от 22 септември беше посветена на днешния празник - Деня на Независимостта на България. ВИП гости на събитието бяха министър Симеон Дянков, областният управител Николай Нанков, депутатката Станка Лалева, кметът на община Троян Минко Акимов. В обръщенията си и г-н Дянков, и г-н Нанков подчертаха, че сред многото празнични събития, на които са били поканени, те са избрали Троян и инициативата на младите.



Областният управител Николай Нанков подари два трибагреника - по един за всеки лъч от живата верига. Напомняме, че е подета национална инициатива 22 септември да се чества и като Празник на българското знаме.









Своите послания към събралите се на площада отправи екипът от съмишленици, дал старта на цялата идея - Влади, Наталия, Виктория, Мелис, Калина. И, разбира се, неуморната химичка и еколожка Ваня Иванова.









Имаше и писмени екопослания. "Все по-чист и красив Троян" искат младите.












Децата, подпомагани от по-големите ученици доброволци, се занимаваха в Екоработилницата и след обявяване на края на празника.











Арт инсталация "Чадърите". В края на празника площадът грееше от десетките чадъри, изрисувани предимно от деца. Материалите бяха осигурени от фирма "Калинел".









Добавяне на изображениеДобавяне на изображениеЕдин слънчев, празничен и осмислен ден, който създадохме всички ние!












Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник