• Място на свободен дух и модерни решения

Впечатления

03 май 2010

Димитър Симеонов, 6.б клас: ВСИЧКО СИ СТРУВАШЕ

Екскурзията беше много интересна. Единственото лошо нещо, което се случи, беше дългият път, но всичко си струваше.

Много ми хареса посещението на Червен. Там гледахме стария град или поне това, каквото е останало от него. До крепостите екскурзоводът ни разказа за града и неговото устройство. Ние знаехме някои неща, които той ни каза, защото сме учили устройството на града в България. Местността, където е разположено селото, е много красива.То се намира в района на природния парк "Русенски Лом".

Също така ми хареса и в скалните манастири. Целият манастир се казва ,,Архангел Михаил”. Ние посетихме само една малка църква, която се казва ,,Света Богородица”. Там има стенописи, на които са изобразени Иисус Христос, неговите седем ученици, както и царе от Средновековието. Най-много ми хареса един стенопис, на който беше изобразен Иван Александър. Той е там, защото е дарил материални средства за манастира. В скалите има църкви и спални помещения.

Ние се разхождахме в природния парк и беше много интересно. Скалите и природата бяха много красива гледка. Имаше много и най-различни видове дървета. Тревата беше много висока и имаше опасност от змии, но все пак ние се разходихме и си струваше.

Ходихме и в музея на транспорта и разглеждахме най-различни видове влакове. Влязохме в локомотива, който е пътувал от Русе до Варна (първият влак в България). Влязохме и във вагон трета класа. Той беше много интересен. Отидохме да видим и вагона на султана. Той имаше две части: там, където е седял султанът, и другата, в която са седели около шест жени от султанския харем. После екскурзоводката ни позволи да се повозим на друго превозно средство, което също се движи по жп линии.

В хижата беше забавно сигурно на всеки, защото във всяка стая имаше по няколко човека и сигурно те са се забавлявали взаимно.



Николай Бисеров, 6.а клас: НАДЯВАМЕ СЕ ОТНОВО ДА ОТИДЕМ НА ПОДОБНА ЕКСКУРЗИЯ

С класа бяхме на екскурзия. Посетихме крепостта Червен, два скални манастира и Националния музей на транспорта в Русе. В него разгледахме интересни машини. Най-голямо впечатление ми направи така нареченото превозно средство дрезина. Разрешиха ни да се возим на него и на всички им беше много интересно. Движи се на релси, и то ръчно.

Голямо впечатление ми направиха и скалните манастири, които са ръчно изкопани в скала, на височината на 16-етажна сграда. Бяха запазени малко стенописи, но много добре се разбираше какво е показано на тях. Изобразен е животът на Иисус Христос, Божия син.

Всичко беше много интересно, останахме много доволни и се надяваме отново да отидем на подобна екскурзия.

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник