• Място на свободен дух и модерни решения

В четвъртък в 05:15 часа сутринта с малко училищно автобусче отпътувахме от паркинга на общината към София, откъдето щяхме да хванем автобуса за Германия. Пътят беше дълъг и изморителен и продължи около 27 часа, като през 4 часа правехме кратки почивки.

При пристигането ни в град Улм ни посрещна г-н Шварцмайер, преподавател по латински език в гимназията “Hariolf”в Елванген. Когато пристигнахме в училището, ни разпределиха по семействата, с които прекарахме уикенда. Те ни развеждаха по различни забележителности в околността на града.

През седмицата посещавахме първите два учебни часа, а след това се събирахме в столовата на училището, където имаше специална маса за българската група. Всеки ден получавахме различни задачи, които изпълнявахме в смесени отбори от българи и германци.

В понеделник се разхождахме в Елванген, а във вторник посетихме замъка на градчето заедно с г-н Шварцмайер и немските ученици. Най-изморителният ден беше сряда, когато прекарахме целия ден в Щутгарт. Момчетата бяха най- развълнувани от музея на „Мерцедес”. Посетихме огромен зоопарк с площ от около 1 кв.км с много животни и различни видове растения. Направи ни впечатление колко поддържан е той и колко добре се грижат за животните. Останаха ни и няколко часа да обикаляме по магазините на голямата търговска улица “Können Straße”. На следвашия ден бяхме в музея на алeманите (немски племена) в Елванген. Всяка вечер завършвахме деня на по бира с немските ни съученици в местната кръчма “Zur Kanzlei”.

В петък ни беше организирано изпращане в училището. Събота сутринта семействата ни изпратиха обратно за Улм, където прекарахме целия ден. Там посетихме Улмската катедрала, където трябваше да изкачим над 700 стъпала, за да стигнем до върха на най- високата кула. Вечерта отпътувахме обратно за България.

Догодина ще очакваме новите ни немски приятели да върнат визитата и се надяваме и те да си прекарат също толкова добре, колкото ние в Германия.

Наталия, Виктория, Мелис и Айрие от 9.а клас

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник