• Място на свободен дух и модерни решения

Климентови дни 2008

29 януари 2009

Проектът „Климентови дни 2008” е финансиран от Образователното министерство и посветен на патронния празник 25 ноември и на 140-годишнината от обявяването на Троян за град. Равносметката показва, че очакванията са се оправдали: общинските ученически състезания окончателно се утвърдиха като форма на работа, бяха привлечени много участници, спечелени бяха представители на местната общност – партньори, дарители, публика.

През двата състезателни дни (17 и 18 ноември) на станалото вече традиция математическо състезание, знанията си показаха общо 370 ученици. Възрастовата група от втори до осми клас решаваше по осем задачи с избираем отговор и по две, на които решенията се изисква да бъдат максимално добре описани. Учениците от девети до единадесети клас решаваха отборно комплект от по четири задачи. Впечатлението е, че този подход на работа се приема изключително добре и интересът към него расте. На учениците от дванадесети клас беше предоставена възможност да проверят готовността си за предстоящия зрелостен изпит чрез комплект задачи според формата на матурата. Основен спонсор на състезанието е Ротари клуб – Троян.

В състезанието по информационни технологии (19 ноември), прераснало тази година в областно, участие взеха 137 ученици. Освен от двете троянски СОУ-та („Св. Климент Охридски” и „Васил Левски”) и от ОУ "Иван Хаджийски", състезатели имаше от Ловеч, Тетевен, Угърчин, Борима, Врабево и Черни Осъм. Наградите на победителите са осигурени от Оптиспринт - кабелна телевизия и Интернет.

Силен беше и интересът към състезанието по английски език, провеждано за пръв път. Общо 107 ученици от паралелките с интензивно изучаване на английски език се явиха в двата състезателни дни (14 и 15 ноември) в залата на Музея на занаятите, за да премерят сили чрез решаване на тестове. Наградите, освен от бюджета на проекта, са осигурени и с дарителството на троянското сдружение „Българка”.

„Българка”, заедно с „Троян 21” се явяват спонсор и на другото състезание, провеждано за пръв път – това по общуване на роден език. То бе разделено на два компонента – публично говорене (отборно) и писане на есе. Състезанието по публично говорене се проведе в залата на Общината. Отборите бяха четири (смесени, с представители на всичките четири средни училища в града), сформирани два дни преди състезанието с теглене на жребий. Темите, по които участниците построиха изказванията си, бяха съответно: „Никога няма да имате втори шанс да направите първото впечатление”, „Стане ли напечено, само печените оцеляват”, „И най-дългият път започва с една крачка” и „Еднаквите птици летят заедно”. В състезанието за писане на есе по тема „Голямото четене” участие взеха 56 ученици. Информация за събитието беше поднесена на интернет страницата на едноименната кампания на БНТ http://4etene.bnt.bg/bg/.


На 24 ноември в спортна зала „Чавдар” се проведе последното и твърде атрактивно състезание от поредицата „Климентови дни 2008” – баскетбол (жени) между ученички и учителки. Иначе казано – между „Сините пантери” и „Червените дяволи”. Получи се истинско спортно шоу.

На патронния празник на СОУ „Св. Климент Охридски” (25 ноември, салона на читалището) всички победители в състезанията бяха наградени от училището и спонсорите и бяха поздравени от участниците в празничния концерт.

Повече информация за състезанията може да се получи от интернет страницата на Климентовите дни http://www.klmp.hit.bg/.

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник