• Място на свободен дух и модерни решения

Търсене

BG Web Counters


Tyxo.bg counter

Посещения през предишния месец

Публикувано от Н. Генкова 05 септември 2014


Закачете на видно място дневния режим на детето, за да се приучи на ред 

Всеки родител рано или късно се сблъсква с темата "първи учебен ден". Дали мъникът ще тръгне щастлив в първи клас, или това ще се превърне в малка семейна драма? Това до голяма степен зависи от вас.
Ако детето по-трудно се адаптира към нови неща и контактува по-трудно, добре е да го подготвите отрано за промяната. Дори и малчуганът да е посещавал детска градина, училището изисква нови навици, по-дълъг престой на чина и по-висока концентрация. Затова не чакайте последните дни преди 15 септември, за да започнете да формирате навици. Добре е да говорите за първи клас отрано, като при това

акцентирате на положителните страни на промяната

Така детето ще чака първия звънец с радост, а не с притеснение. Включете го в избора на нова раничка и дрешки, в покупката на тетрадки и пособия за училище. При това винаги се съветвайте с него за цвета и картинката на тетрадката, отделете пари и да купите някой евтин и пъстър, макар и не толкова необходим аксесоар. Не занимавайте детето с темата "няма пари" - по-добре предварително планирайте бюджета заедно с него. Така малчуганът по-добре ще разбере защо трябва да се откаже от някои глезотийки, които търговците ще се опитат да включат в "пакета" пособия. Превърнете първия учебен ден в празник - нека и дрешките бъдат празнични, така детето ще усети, че в живота му настъпва нещо ново.

Направете у дома детски кът - ако няма да купувате нови мебели, украсете го с любими картинки и закачете на подходящо място дневния режим на първолака. Така хлапето ще си създаде навици да спазва реда, който само си е определило. Заедно планирайте времето му за уроци и разтоварване. Научете го да подрежда вещите си - отделете специално място за моливи, химикалки, сложете етажерка за книжките му, ако до момента не сте го направили. Дори и ако детето вече знае буквите, намирайте време да четете заедно.

Не плашете хлапето с трудности и не вдигайте летвата с изисквания предварително, за да не го стряскате излишно. Ако знаете, че трудно става сутрин, отделете повече време, но не го плашете с изявления от сорта "Няма да те вземат в училище, ако закъснееш" или "Ще ти се смеят в клас", защото

това ще доведе до нежелание да ходи

на училище. Подкрепяйте го дори в случай на неуспех. По-важното е да му помогнете да бъде уверено в себе си. Поощрявайте интереса му - ако нещо от наученото в училище му е направило впечатление, помогнете му да намери допълнителна информация, но не изпълнявайте задълженията му вместо него. Може да го насърчите, като му разкажете свои детски спомени, дори такива, в които вие сте преживели неуспех - това ще му помогне да преодолее проблемите, ако има такива, и да продължи напред. Не забранявайте игрите, просто ги ограничете в определени времеви рамки. Измислете игри, в които новите знания, усвоени в училище, могат да му послужат. Ако въображението ви не работи в тази посока, потърсете подобни идеи в интернет - там е пълно с познавателни игри.
Друг съвет на психолозите е да не бързате да запишете детето на сто кръжока още от първата учебна година. Първият клас сам по себе си иска време за настройка. Иначе това е и

подходящ момент за начало на езиково обучение

или тренировки по някакъв спорт. Ако обаче видите, че детето трудно се справя с няколко дини под мишница, отпишете го от кръжока или тренировките - винаги ще има време да се върне към тях по-късно.

Канете у дома приятелчетата на детето и ги оставяйте да палуват. Не опекунствайте непрекъснато, но се намесвайте тактично, ако се стигне до караници. Измисляйте "проекти", които децата да правят заедно - така хем ще научат нещо, хем ще свикнат с толкова модерната "работа в екип". Превърнете ученето в игра - и тогава то няма да тежи.
Копирано от standartnews.com

Можете да изпратите съобщение до сайта на адрес
svetikliment.sipa<а-маймунско>blogger.com

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник