• Място на свободен дух и модерни решения

VIPуск

28 януари 2009
Логото ни подари ЛЮБЕН ВЪЛЕВСКИ – випуск‘97 (паралелка „Математика с интензивно изучаване на английски език”), който сега живее в София и се занимава с графичен дизайн и реклама. Харесахме си „VIPуск”-а от един чудесен албум – стилен и трогателен едновременно – направен от Любен за срещата на класа 10 години след завършването.


МАРТИН БОСЕВ - випуск‘99, паралелка „Бизнес и финанси”. Завършил е специалност Компютърни системи и Технологии в Нов български университет. В момента е в Бърно, Чехия, като технически ръководител на екип, работещ за IBM Италия (обслужващ клиенти като Фиат, Ланчия, Алфа Ромео, АлИталия, Априлия, Аджип, Ивеко).

„Интересите ми към компютрите започнаха още докато бях ученик в СОУ "Св. Климент Охридски" и не малка "вина" за това имат Минко Христов, Богдан Дочев, Стоян Борджуков - мисля, че няма нужда да разказвам кои са те.”
МОМЧИЛ СЕМОВ - випуск‘02, паралелка „Математика с интензивно изучаване на английски език". Завършва Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" - гр. Варна, специалност "корабни машини и механизми", образователно-квалификационна степен магистър-инженер. В момента работи като корабен механик в една от най-големите японски корабни компании "K-Line".

„Благодарен съм на СОУ "Св. Климент Охридски" и на неговите преподаватели за това, че са ме научили на дисциплина, последователност и търпение, без които работата ми като морски офицер би била немислима.”
РАДА ГАНКОВА – випуск 2000 г., паралелка „Бизнес и финанси”. Завършва приложна лингвистика във Великотърновския университет. В момента е конферентен преводач в Европейския парламент в Брюксел. Владее отлично испански и английски език, с добри познания по френски и португалски.

„Най-ярките ми спомени от гимназията са свързани с динамичната и интригуваща работа в екип по време на обучението в моята паралелка. Тогава се научих как да представям и защитавам идеите си, да бъда уверена в това, което правя. Състезателното начало, бързата ориентация в проблемите, добрата икономическа култура са неща, които също ми помагат днес в професията на конферентен преводач в Европейския парламент.”

ХРИСТО ДАМЯНОВ – в периода 2000-2004 г. е в паралелка „Информатика с интензивно изучаване на английски език”. През 2004-2005 година учи в град Нина, Уисконсин, САЩ чрез програмата за младежки обмен на Ротари Клуб (Троян), а от есента на 2006 е студент в Ramapo College of New Jersey, специалност политология.

„Подготовката по английски език в „Св. Климент Охридски” ми даде една стабилна основа, която ми помогна за бъдещото ми развитие в американската гимназия и в университета.”

МИРОСЛАВ СТАНЕВ е възпитаник на първата музикална паралелка в училището - випуск‘94. Завършил е Академията за музикално и танцово изкуство - гр. Пловдив. В Стара Загора създава танцова формация за съвременна интерпретация на българския танцов фолклор "Танца на вятъра", на която е хореограф и солист. С нея има участия в Париж (при представяне на българската култура във Франция, в постановката „Ние, врабчетата” по Радичков), Израел, Австрия, Германия, Чехия.

„Образованието, което получих в Троян, дългите ми занимания с музика, участието в театрални постановки, рецитали и постоянната ми ангажираност към сценичните изкуства ми дадоха онези първи стъпки – музикалния усет, работата в екип, въображението, дисциплината и отговорността към това, което правя. Мога с уважение и респект да заявя, че годините в град Троян са основна и важна част от развитието ми като хореограф и човек, споделил живота си с изкуството.”
ТЕОДОРА РАДОЕВА – випуск‘02, паралелка „Математика и интензивно изучаване на английски език”. Тази година завърши бакалавърската си степен по Европеистика в СУ „Св. Климент Охридски”. По време на обучението си започва работа като експерт по европейска интеграция, програми и проекти. Възнамерява да продължи образованието и развитието си в сферата на управлението на международни проекти.

„Що се отнася до училището – оцених него и учителите си едва след като завърших. В училище се научих да ставам рано сутрин, но за съжаление загубих този така добър навик. Освен това повечето от учителите ми се оказаха изключително мили хора, а общуването с тях – приятно и ценно - нещо, в което не вярваме, преди да изкласим. Та научих, че всичко и всички се проявяват спрямо ситуацията, а ранното ставане е добър навик.”
ЦВЕТОМИР ЛУКАНОВ – от втория випуск на училището (1986 г.). Завършва Плевенския медицински университет с награда „Златен Хипократ”. В момента завежда секция по хирургия на вродените сърдечни пороци в една от най-реномираните европейски клиники - Университетската клиника в Хайделберг, Германия.

„Никого не съм забравил и често по време на операции, когато правя нещо рутинно и не се налага да съм концентриран, си мисля за онези години… Мислено се връщам в „Новата” гимназия – и най-любимите ми спомени са все свързани с тебе (Цветанка Босева), Наталия (Хаджийска), Краси (Ненова), Лина (Мажгурова) … Вие ме направихте това, което съм в момента! Без вас никога нямаше да имам този шанс!”Из писмо, 2004 г.НАДЯ СТЕФАНОВА – випуск‘03, паралелка „Бизнес и финанси”. Завършва с отличие НАТФИЗ в класа на проф. Снежина Танковска, специалност „Актьорство за драматичен театър”. Участвала е на турнета в Милано, Чехия, Румъния. Локален мениджър на Школа по актьорско майсторство за непрофесионалисти.

„Всичко започна, когато в първи клас изиграх заек в някаква детска пиеса - и оттогава, та не ме е пуснало. В училище започнах със „Службогонци” на Вазов под режисурата на Илия Ганчев. После – „Ние не вярваме в щъркели”, където си партнирах с Христо Ганков и Ангел Енкин. След това сформирахме самодеен състав заедно с няколко ученици от СХУПИ и направихме „Между два стола” на Рей Куни под режисурата на Васил Василв – беше невероятно успешно представление.”

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – випуск‘93, паралелка „Бизнес и финанси”. Висше образование получава в Университета за национално и световно стопанство – София, специалност - „Икономическа информатика”. Директор информационни технологии за България на Volvo Truck Corporation / Volvo Bulgaria.
„Точно тогава СОУ „Св. Климент Охридски” стартира новаторски образователен проект съвместно с британския Willesden College, който със своята икономическа и ИТ ориентация се оказа отлична възможност. Тази програма предопредели в огромна степен всички мои следващи стъпки в професионално отношение. Образованието обаче не е само учебни програми – те се сменят с всеки нов министър, че и по-често. Това, което изначално ме впечатли (и според мен се е запазило в училището като атмосфера) е отвореното отношение между „участниците” в образователния процес – учители, ученици, родители. Философията на общуване и работа в училището предполага: преподаватели, чийто принос за образованието на учениците излиза далеч извън рамките на конкретен предмет; ученици, които са способни да оценят и съзнателно да изберат да са част от една наглед твърде освободена и отворена среда, която обаче изисква поемането на много по-голяма отговорност.”

ИСКРА ПЕПЕЛДЖИЙСКА – випуск‘98, паралелка „Математика с интензивно изучаване на английски език”. Висше образование получава в Техническия университет – София, бакалавърска степен по “Индустриален мениджмънт” и магистратура по “Мениджмънт на маркетинга”. В момента работи като мениджър в средно голяма компания в София.
„Училището ни беше подготвило отлично за “предизвикателството” университет и годините минаха бързо и приятно. Особено ценно и полезно от наученото през ученическите години ми беше това по английски език и по математика.”
МАРТИН МАРКОВ – випуск’98, паралелка „Математика с интензивно изучаване на английски език”. Ръководител екип софтуерни разработки в Microsoft Corporation, Redmond, USA.

„Като погледна назад, мога да кажа с пълна увереност, че получих качествено образование и осъзнах отрано в каква област да се насоча. В крайна сметка, лесно осъществимите цели са тези, които обикновено не си заслужават. В трудните цели са скрити най-големите възможности.”КАЛИНА ДИМИТРОВА – випуск’98, паралелка „Математика с интензивно изучаване на чужд език (английски и немски)”. Завършва Факултет "Изобразителни изкуства” във Великотърновския университет, а в момента учи в Академия за изобразителни изкуства в Мюнхен, Германия. Участвала е в множество изложби в България и Германия. През 2004 г. печели стипендия за талантливи чуждестранни студенти. Тази година е поканена за участие в две престижни изложби, посветени на 200-годишнината от създаването на Академията за изобразителни изкуства в Мюнхен.

„Училището ми в Троян е част от разноцветния пъзел на моето детство. С огромна почит и уважение винаги ще си спомням за него и за учителите, държали ръката ми по пътя, който ме отведе към голямото изкуство. Да бъде!”

АНГЕЛ ЕНКИН – випуск’01, паралелка „Математика с интензивно изучаване на английски език”. Завърши архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия - София и работи в голяма проектантска фирма в столицата.

„Като „най-младата” гимназия в община Троян , СОУ “Св. Климент Охридски” се отличава с новаторски дух на преподаване, модерно оборудвана материална база, професионален и амбициозен учителски колектив. И когато един млад човек има възможността да се превърне в част от всичко това, без съмнение то рефлектира не само върху “ученика в него”, а и върху трансформацията му от дете в отговорен и зрял човек, готов да поеме своя път със самочувствие и отговорност. Благодаря на гимназията, на моите учители, на всички, които ни превърнаха в мислещи, способни и можещи хора. Благодаря им за това, че бяха учители, които преподаваха не само чрез учебниците, а и чрез собствения си житейски опит!”


Д-р инж. Силвия Маринова на гости на училището си

Честита победа на Владо Илиев!Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник