• Място на свободен дух и модерни решения

Учители с кауза

28 януари 2009

Наградата "Учител с кауза"


През 2006 г. СОУ "Св. Климент Охридски" учреди награда "Учител с кауза". Номинациите и изборът се правят от самите учители, а Училищното настоятелство одобрява предложенията и осигурява парична премия. Досегашните носители на званието "Учител с кауза" са:


2006 г. - Даниел Андреев, начален учител, за всеотдайно отношение към своите ученици


2007 г. - Учителският колектив на СОУ "Св. Кл. Охридски", за активно включване в Националната учителска стачка2008 г. - Екипът на "Климентови дни 2008", за разработване и изпълнение на успешния проект
2009 г. - учителите, които са в училището от основаването му до днес и вече 25 години работят за каузата "Св. Климент Охридски": (по азбучен ред) Благомирка Фискучева, Весела Кунова, Красимира Ненова, Маринелия Христова, Минко Христов, Нина Иванова, Румяна Еврева, Цветанка Босева
Ти два пъти ми класна беше...

Заглавието не е плод на старанието на редакционния ни екип, а цитат от ученическо признание. Поместеното по-долу е събирателен портрет на обичания учител в СОУ „Св. Климент Охридски”. Използвани са написани през годините оценки за различни преподаватели, получили „Отличен” от възпитаниците си.

Той е много добър и целият клас го обичаме като наш родител.

Учениците я уважават и се възхищават от нея дори днес, когато учителската професия не е толкова на почит. Просто си върши работата с хъс и удоволствие и никога не е крила колко много я обича.

Харесва ми, защото има чувство за хумор и винаги знае как да постъпи в дадена ситуация. Несъмнено най-много обаче ми допадат самите взаимоотношения между нея и учениците. Не знам как го прави, но едновременно вдъхва респект и учениците не могат да й се „качат на главата” и в същото време успява да ги предразположи за разговор, за изпитване без страх и условности. Ученикът чувства свобода и може да се отпусне и да разсъждава самостоятелно и необременено.

Как да заключа сърцето си за онези, които ме накараха не просто да чета, а да обичам литературата; да се възхищавам от човешкото тяло; да знам, че на небето над нас има цели 88 съзвездия; да мога да се докосна до интересните задачи; да мога да попитам “Как се казваш?” на три езика; да се увлека по загадките на човешката психика; буквално да се влюбя в играта баскетбол...

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник